Drulă: Declararea autostrăzilor “obiective strategice de interes naţional” în C.S.A.T. are ZERO efecte juridice

Centura Bucureştiului, trafic auto
Centura Bucureştiului, trafic auto (Epoch Times România)

Declararea autostrăzilor ca obiective de interes naţional în CSAT are zero efecte în practică, fiind doar o declaraţie retorică menită să acopere incapacitatea guvernului PSD, susţine deputatul USR Cătălin Drulă. Potrivit deputatului, dincolo de demagogie, în cei trei ani de guvernare PSD nu s-a făcut nimic pentru autostrăzile despre care guvernanţii tot fac declaraţii.

"AUTOSTRĂZILE ÎN C.S.A.T. - O DECLARAŢIE A NEPUTINŢEI CU ZERO EFECTE ÎN PRACTICĂ

Declararea autostrăzilor, fie că e vorba de Ploieşti-Braşov sau de Tg. Mureş-Iaşi, ca “obiective strategice de interes naţional” în C.S.A.T. are ZERO efecte juridice. Este strict o declaraţie retorică, o demagogie care să mai acopere neputinţa enormă a guvernului PSD.

Nu există niciun efect legal, în prezent, al acestei declaraţii. În mod fals circulă în spaţiul public/media diverse posibile consecinţe ale declaraţiei.

Spre exemplu, că astfel ar putea fi finanţate din fonduri naţionale autostrăzile. FALS - şi în prezent autostrăzile respective pot fi finanţate cu orice fel de fonduri: de la bugetul naţional, din fonduri europene structurale sau din împrumuturi.

Sau că prin această declaraţie, autostrăzile ar putea fi contractate prin încredinţare directă (fără licitaţie). FALS - nu există vreo astfel de derogare în acest sens în legislaţia naţională privind achiziţiile publice sau în directiva europeană în domeniu.

Sau că nu ar mai fi nevoie de obţinerea unui acord de mediu sau a altor autorizaţii. FALS - nu există vreo astfel de derogare în legile în vigoare pe baza unei declaraţii în C.S.A.T. Autostrăzile respective beneficiază însă deja de facilităţile din OUG 7/2016 pentru accelerarea proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport fiind parte din reţeaua TEN-T.

În realitate nu s-a făcut nimic din ce era necesar pentru aceste autostrăzi în 3 ani de guvernare PSD. Iar paşii necesari sunt aceiaşi de 3 ani. Şi dacă nu se face nimic, tot aceiaşi rămân:
1. Contractarea unei echipe de specialişti pentru planificarea şi proiectarea tehnică a autostrăzii pe baza unor studii serioase de teren (geologie/topografie/etc).
2. Contractarea unui constructor care să construiască autostrada pe baza unui proiect foarte bine făcut.

Pentru Autostrada Tg. Mureş-Iaşi nu există niciun contract în prezent. Deci niciun pas făcut înainte. Ba chiar nişte paşi mari făcuţi înapoi în ultimii 3 ani:
a) Rezilierea în 2018 a contractului deja semnat pentru planificarea pe secţiunea Tg. Mureş-Ditrău.
b) Blocarea secţiunii Iaşi-Tg. Neamţ într-o procedură de PPP fără nicio şansă de închidere financiară.
c) Subfinanţarea procedurii de licitaţie a planificării pentru Tg. Mureş-Tg. Neamţ la relicitare" susţine pe Facebook deputatul.

Potrivit lui Drulă, soluţiile pentru deblocarea autostrăzii sunt următoarele:

1. Anularea procedurii de Parteneriat Public Privat pentru Tg. Neamţ-Iaşi.

2. Parteneriat cu o instituţie financiară internaţională, BEI/BERD/Banca Mondială, pentru realizarea în condiţii de calitate a planificării întregii autostrăzi.

3. Contractarea unor consorţii de constructori pe baza unui proiect temeinic realizat.

"Singura problemă este că Guvernul Dăncilă a distrus credibilitatea României în relaţii cu aceşti parteneri internaţionali prin bătaia de joc la adresa Băncii Mondiale (care se implicase de la cel mai înalt nivel) în proiectul autostrăzii Ploieşti-Braşov.

Deci cu Cuc şi Dăncilă din păcate sunt şanse foarte mici de progres. Rămânem pe moment doar cu declaraţii în CSAT.", adaugă deputatul.