Drumul Mătăsii: Putin cântă romanţe sovietice la un pian dezacordat

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Sean Gallup / Getty Images)

Sărbătorirea planului de infrastructură numit Drumul Mătăsii, în valoare de 1 trilion USD, la summitul desfăşurat duminică la Beijing a avut parte de numeroase incidente colaterale.

Poate nu întâmplător, cu câteva ore înainte de deschiderea summitului, Coreea de Nord a lansat ultimul său test de rachete balistice intercontinentale, provocând atât SUA cât şi - prin ricoşeu - China lui Xi Jinping.

În ultima perioadă, cel puţin aparent, China este favorabilă poziţiei americane în privinţa Coreei de Nord, avertizându-şi vecinul de consecinţe în cazul în care nu denuclearizează Peninsula. La presiunile evidente ale SUA, Beijingul a acceptat să facă gesturi concrete pentru a pedepsi ieşirile din decor ale tradiţionalului său vasal din Peninsula Coreeană. Anul trecut Beijingul a tăiat brusc importurile de cărbune din Coreea de Nord, care reprezentau 40% din importurile acesteia, iar în ultimele luni a cerut Phenianului să-şi înceteze programul nuclear militar.

Dar poziţia Chinei pare să râmână duală. Vineri, Washingtonul se plânsese Beijingului în legătură cu prezenţa delegaţiei nord coreene la eveniment.

Unii diplomaţi şi analişti din domeniul financiar şi-au exprimat neliniştea şi ceva îndoieli în privinţa Drumului Mătăsii - un plan grandios al Chinei de expansiune către Europa şi Orientul Mijlociu, considerat o platformă de proiectare a influenţei chineze.

Mai ales în condiţiile situaţiei financiare neclare din China - unde persistă un masiv exod de capital, în ciuda încercărilor autorităţilor de a impune controale de capital. Creşterea economică (atâta câtă mai este) a Chinei, pare sprijinită de o bulă masivă de credit, numeroşi analişti fiind de părere că planurile de dezvoltare a infrastructuriii a schiţate de China pot fi o altă mare cacialma.

În acest sens India, una dintre ţările cu cea mai mare creştere economică şi cea mai populată naţiune a lumii, nici măcar nu a catadicsit să-şi trimită vreun delegat la summit, mulţumindu-se să critice iniţiativa Chinei, avertizând ţările implicate de o "povară nesustenabilă a datoriei".

Dar summitul nu a fost lipsit şi de evenimente romantice. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, prezent şi el la Beijing s-a decis să-şi arate partea feminină. Duminică a decis să se aşeze la un pian şi să interpreteze melodii sovietice.

Conform AP, după întâlnirile la summit din timpul dimineţii, Putin a fost condus la reşedinţa preşedintelui Xi Jinping, unde trebuia să se întâlnească cu omologul său. În timp ce aştepta într-o casă oficială de oaspeţi, Putin s-a aşezat la un pian şi a cântat “Cântec de Seară” de Vasili Soloviov-Sedoi, şi “Ferestrele Moscovei” de Tihon Krennikov.

Agenţiile de presă ale Rusiei au subliniat că, deşi Putin are obiceiul să întârzie la întâlniri, a trebuit să aştepte, astfel încât, pentru a-şi trece vremea, a cântat cele două romanţe clasice ale erei sovietice.

Ambele cântece sunt din anii '50, deceniu în care Putin copilărea pe străzile din St. Petersburg, iar U.R.S.S. ieşea din cruntele vremuri ale lui Stalin - omorât la 5.3.1953.

Deşi recitalul lui Vladimir Putin a părut spontan, există semne de regie - faptul că un cameraman a fost prezent pentru a înregistra evenimentul, care a fost transmis imediat în mass media rusă.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedintelui Rusiei a afirmat sec "în timp ce preşedintele Putin aştepta începerea unei întâlniri bilaterale cu Xi Jinping, a studiat nişte hârtii, s-a pregătit pentru întâlnire şi a cântat la pian".

Mass media chineză a păstrat, în mare, tăcerea, asupra elanului muzical al preşedintelui Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii