Dubai foloseşte drone pentru a produce ploaie

Drone producătoare de ploaie, EAU
Drone producătoare de ploaie, EAU (AFP / Getty Images)

Emiratele Arabe Unite folosesc drone care zboară în nori şi produc şocuri electrice pentru a „forţa” producerea de precipitaţii - pe fondul valurilor de căldură periculoase care depăşesc în mod regulat 40 de grade Celsius.

Potrivit Daily Mail, Centrul Naţional de Meteorologie din Emiratele Arabe Unite (NCM) utilizează drone echipate cu instrumente care produc descărcări electrice forţând precipitaţiile.

NCM a produs „averse de tip musonic în toată ţara” cu drone pentru a limita valurile de arşiţă care au adus temperaturile de la sol la peste 45 de grade Celsius.

Filmările arată Dubaiul bătut de ploi torenţiale produse de tehnologia de "însămânţare" a norilor.

Ţara foloseşte deja tehnologia de însămânţare a norilor, precum pulverizarea de sare şi a alte substanţe chimice în nori pentru a stimula precipitaţiile.

Cele mai recente operaţiuni de însămânţare a norilor prin intermediul dronelor fac parte dintr-un program de 15 milioane USD, care produce deja ploaie în ţară. Emiratele Arabe Unite sunt printre cele mai secetoase din lume.

Ţara are mulţi nori, deci declanşarea furtunilor de ploaie cu încărcături electrice prin intermediul dronelor nu ar trebui să fie o problemă. Nu fiecare nor se descarcă, dar însămânţarea „creşte cantitatea de ploaie cu cinci până la 70%”, conform Daily Mail.

Ploaia declanşată prin însămânţarea norilor este mult mai ieftină decât apa desalinizată, tehnologie care produce aproximativ 42% din apa ţării.

Însămânţarea norilor prin intermediul dronelor are un potenţial enorm. Această tehnologie ar putea fi utilă pentru America de Nord şi de Sud, unde secete drastice afectează aprovizionarea cu apă şi deteriorează culturile.

Dezavantajul ploii artificiale în climatul arid este că aceste zone nu sunt bine poziţionate pentru a face faţă ploilor masive produse de această tehnologie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură