Duhoarea din sistemul de canalizare stârneşte proteste în Guangdong


Mii de oameni s-au adunat în faţa clădirii guvernului municipal din Districtul Bao'an din oraşul Shenzhen, provincia Guangdong blocând drumul naţional pentru a protesta faţă de mirosul neplăcut emis de către o instalaţie de tratare a apelor murdare din apropiere
Mii de oameni s-au adunat în faţa clădirii guvernului municipal din Districtul Bao'an din oraşul Shenzhen, provincia Guangdong blocând drumul naţional pentru a protesta faţă de mirosul neplăcut emis de către o instalaţie de tratare a apelor murdare din apropiere (Weibo.com)

Mii de locuitori s-au adunat în comuna Songgang, provincia Guangdong, pentru a protesta împotriva unui miros neplăcut provenind dintr-o instalaţie locală de tratare a apelor uzate.

"Dinaintea Anului Nou a persistat un miros fetid, asemănător cu cel al cadavrelor. Noi nu îndrăznim să deschidem ferestrele, dar mirosul intră oricum", susţine doamna Huang, o localnică din zonă.

Într-un interviu cu The Epoch Times, doamna Huang a povestit că mama ei a fost pe 11 martie aproape de staţie. "Ea a simţit dureri în nas, gât şi cap. Purta trei măşti peste gură, dar ele tot nu au putut bloca mirosul."

În ziua următoare, locuitorii au ieşit în stradă. Ei s-au adunat în faţa primăriei şi au blocat drumul naţional 107, creând un ambuteiaj. Autorităţile locale au răspuns prin trimiterea unui număr mare de poliţişti înarmaţi şi câini la faţa locului, care au supravegheat protestul şi au închis drumurile.

O fotografie postată pe www.oeeee.com, un site semi-oficial, arată că Staţia de epurare Yanchuan a fost construită într-o zonă dens populată, unde se află şcoli, spitale şi multe clădiri rezidenţiale.

Staţia de epurare a emanat duhoarea de mai bine de o lună. Rezidenţii au cerut în mod repetat administraţiei publice locale să rezolve problema, sperând că se va găsi o soluţie la această problemă de poluare a aerului.

Un purtător de cuvânt a declarat că staţia a fost aprobată de guvernul municipal, dar nu există documente oficiale de omologare, potrivit unui raport al Shenzhen Economic Daily.

Raportul a adăugat că agenţia de protecţie a mediului a cerut staţiei să oprească orice activităţi, dar aceasta şi-a reînceput de curând funcţionarea în secret.

Un localnic pe nume domnul Chen a declarat pentru The Epoch Times că ultimul protest a fost organizat deoarece autorităţile locale nu s-au ocupat de problemă. El a estimat că au participat între 8000 - 10.000 de oameni, mulţi având bannere care cereau închiderea staţiei.

Pe banere erau scrise sloganuri diferite, cum ar fi "Opriţi Staţia de epurare Yanchuan să mai degaje pe ascuns astfel de mirosuri", "Daţi-mi înapoi aerul curat" şi "Protejaţi mediul ecologic al Songgang."

În jurul orei 16:00, directorul adjunct al agenţiei locale pentru protecţia mediului s-a întâlnit cu unii dintre protestatari. Domnul Chen a relatat că au fost rugaţi să aştepte o decizie din partea autorităţilor superioare. "Aceşti oficiali spuneau "Noi nu putem lua nicio decizie", pentru a trage de timp", a afirmat el.

Pe 7 martie, mulţi părinţi ai căror copii învaţă la şcoala elementară din apropierea Yanshan au protestat în afara staţiei de epurare; elevii de acolo au suferit ameţeli, vărsături şi sângerări nazale. Şcoala se află la mai puţin de 400 de metri distanţă de staţie şi are aproximativ 2 000 de studenţi şi profesori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe