Duma de Stat din Rusia doreşte relaţii normale cu noul Parlament ucrainean


Serghei Narîşkin, presedintele Dumei de Stat din Rusia.
Serghei Narîşkin, presedintele Dumei de Stat din Rusia. (Sasha Mordovets/Getty Images)

Camera Inferioară a Parlamentului rus este pregătită să coopereze cu noua adunare din Ucraina, a declarat miercuri preşedintele Dumei de stat, Serghei Narîşkin, deşi noul Parlament ucrainean va fi dominat de forţe pro-Vest.

Partidele care vor să îndepărteze Kievul cât mai departe de sfera de influenţă a Moscovei şi să îl apropie de Uniunea Europeană vor conduce Rada Supremă după alegerile de duminică, în contextul luptelor dintre forţele guvernamentale şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

“Sperăm că noua Radă Supremă îşi va aduce contribuţia la terminarea războiului civil, la rezolvarea crizei şi calmarea tensiunilor”, l-au citat agenţiile ruse de ştiri pe Serghei Narîşkin.

“Legiuitorii Dumei sunt pregătiţi pentru orice contact în vederea reluării relaţiilor normale interparlamentare.”

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova va recunoaşte rezultatul alegerilor chiar dacă acestea nu au avut loc în zonele estice ale Ucrainei ocupate de rebeli.

Presa rusă a citat-o pe Valentina Matvienko, preşedinta Comitetului pentru Relaţii Internaţionale din cadrul Consiliului Federaţiei (Camera Superioară) afirmând că ea şi camera ei vor coopera cu Parlamentul ucrainean deşi îi este greu să vadă cum se va putea realiza asta în practică.

Rusia şi Ucraina se învinuiesc reciproc pentru conflictul din estul Ucrainei, în care peste 3.700 de oameni au fost ucişi de la mijlocul lunii aprilie.