Duma de Stat începe presiunile asupra ”agenţilor străini”

Parlamentul rus nu va ratifica înainte de ianuarie tratatul START cu SUA
Parlamentul rus nu va ratifica înainte de ianuarie tratatul START cu SUA (Alexey SAZONOV / AFP / Getty Images)

Deputatul Dumei de Stat, Andrei Lugovoi, a depus, vineri, un proiect de lege care va permite Ministerului de Justiţie să încadreze ca ”agent străin” orice ONG, a anunţat TheMoscowTimes.

O lege aprobată în 2012 obligă toate organizaţiile non-guvernamentale care primesc fonduri din afară şi care se implică în ”activităţi politice”, să se înregistreze la ministerul de Justiţie sub categoria ”agenţilor străini”.

Până acum, aproape toate ONG-urile au refuzat să se înregistreze deoarece se tem că vor fi persecutate dacă acceptă această denumire, care poartă conotaţia activităţii de spionaj.

Mai multe ONG au fost amendate pentru că au refuzat să se înregistreze astfel.

Proiectul propus de Lugovoi va forţa astfel ONG-urile să se înregistreze drept agenţi străini, chiar dacă vor avea posibilitatea, formal, să facă apel la decizia ministrului împotriva ordonanţei.

Kremlinul a anunţat în 2012 că legea ”agenţilor externi” este necesară pentru a reduce influenţa guvernelor străine asupra politicii din Rusia.

Totuşi, o parte a populaţiei ruse este de părere că parlamentarii vor numai să pună presiune asupra societăţii civile şi să limiteze mişcările dizidentei.