Dumitru Alaiba: Furtul miliardului este un subiect despre care trebuie să scriem cărţi. Banii rămân în continuare furaţi şi nerecuperaţi

Devalizarea sistemului bancar al Republicii Moldova este un caz de corupţie imensă, care a distrus o democraţie fragilă şi a împins o ţară spre captivitate, apropiindu-se de dictatură, scrie Alaiba.
Protest în faţa Băncii Naţionale a Moldovei
Protest în faţa Băncii Naţionale a Moldovei (facebook.com)

„Igor Dodon iese cu iniţiative (mărunte), care vor schimba evidenţa contabilă din furtul miliardului”, a scris pe blocul personal deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba, în contextul în care preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a propus la sfârşitul lui decembrie 2019, în cadrul unei emisiuni televizate, că din rezervele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) „care se află la americani” să fie retrasă o sumă în valoare de cel puţin un miliard de dolari pentru investiţii întrucât „Moldova intră în curând într-o etapă activă de reconstrucţie”.

Totuşi, Alaiba a ţinut să precizeze că de la aceste iniţiative miliardul va rămâne în continuare furat şi nerecuperat, iar cei care au furat pot răsufla liniştiţi. Cu aşa „iniţiative”, şi ei şi banii lor sunt în siguranţă, a menţionat politicianul, întrebându-se totodată – „unde sunt banii?”.

„Nu am comentat public iniţiativele tehnico-financiare ale preşedintelui. Când cineva îţi fură o parte din bani, nu ai să-i recuperezi schimbând banii rămaşi dintr-un buzunar în altul. Tot ce ţine de furtul miliardului este un proces complicat, cu multe întrebări, dimensiuni şi implicaţii.

Totuşi, trebuie să menţinem atenţia opiniei publice asupra unei singure întrebări: unde-s banii şi unde-s cei vinovaţi? În vară se face un an de când Dodon a preluat controlul asupra Centrului Naţional Anticorupţie şi, respectiv, a Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale, responsabilă de recuperarea activelor”, scrie Alaiba.

Acesta a mai punctat că pentru societate contează rezultatul final „miliardul furat să fie întors” şi că orice problemă tehnică poate să aibă loc fără mare tam-tam, iniţiativele preşedintelui sunt sterile şi vor să ne distragă atenţia de la principalul obiectiv.

„Simt cum trăiesc un deja vu. Dodon nu e primul care încearcă acest truc cu distragerea atenţiei. Guvernarea lui Plahotniuc a încercat să ne arate reformele din sistemul bancar drept alternativă a investigării furtului miliardului şi recuperării banilor. Societatea, dar şi partenerii de dezvoltare, erau cât pe ce să înghită această gogoaşă. Dodon încearcă acelaşi lucru.

Guvernarea lui Dodon vine cu realocări care, în esenţă, nu anulează furtul. Din nou suntem atraşi într-o capcană – o discuţie tehnică, pe înţelesul unui cerc restrâns de oameni, care va trivializa subiectul şi va adormi vigilenţa majorităţii oamenilor care nu sunt obligaţi să aibă o opinie pe un subiect atât de specific”, a explicat deputatul PAS.

Mai mult decât atât, Alaiba se arată convins de faptul că investigarea şi recuperarea miliardului trebuie să fie un subiect la care instituţiile statului să comunice permanent cu publicul, pe înţelesul publicului.

Astfel, a precizat politicianul, după ce săptămâna trecută a pus întrebări la acest capitol, procuratura generală i-a răspuns că din miliardul furat „nu s-a recuperat nimic. A fost confiscat zero. Sunt averi sub sechestru, dar ele nu sunt bani încasaţi. Recuperat a fost zero”, adăugând totodată că „furtul miliardului este un subiect despre care trebuie să scriem cărţi”.

„Un caz de corupţie imensă, care a distrus o democraţie fragilă şi a împins o ţară spre captivitate, apropiindu-se de dictatură. După furt, prioritatea politicienilor a devenit să ne buimăcească atenţia, să ne dezinformeze, să ne facă să uităm, să închidă gurile celor care vorbesc despre asta prea tare. Dar misiunea nu le este atât de simplă. Asta mă bucură. Nu le-a reuşit atunci, nu le va reuşi nici acum. A eşuat Plahotniuc, iar Dodon va eşua şi mai lamentabil”, a conchis deputatul PAS.