Dumitru Alaiba vine în ajutorul cetăţenilor RM cu o serie de întrebări pentru Dodon: Nu vă temeţi. Voi sunteţi şeful lui, nu invers

Igor Dodon, preşedintele R. Moldova
Igor Dodon, preşedintele R. Moldova (facebook.com/dodon igor)

În contextul în care preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a anunţat că nu va participa la dezbateri electorale, deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba a punctat că acest lucru s-ar datora faptului că „Dodon fuge de întrebări incomode. Pentru asta el evită jurnaliştii şi oponenţii politici”.

Însă, a menţionat parlamentarul de la Chişinău, cei pe care nu-i poate evita Dodon sunt cetăţenii Republicii Moldova, adăugând că „voi sunteţi cei care puteţi să-l luaţi la întrebări în următoarea lună”, venind şi cu câteva propuneri de întrebări, astfel încât atunci când şeful statului le va mai vizita localitatea, oamenii să fie pregătiţi şi să ceară răspunsuri clare. „Nu aveţi de ce să vă temeţi. Suntem o ţară liberă iar el e obligat să răspundă. Nu vă ruşinaţi, nu vă temeţi. Voi sunteţi şeful lui, nu invers”.

  • Întrebarea de milioane. Ce era, totuşi, în kuliok? Ce crede că era în kuliok? Ce trebuia să primească Cornel de la Costea şi ce au salariile cu asta? Ce salarii? Cui? Cât? Şi ce a avut în vedere prin remarca: „Iar umblaţi cu culioacele”. Au mai fost, deci, culioace? Câte? Pentru ce?
  • Care este realitatea în dosarul „Bahamas”? În 2016, unii membri PSRM au primit împrumut dintr-o zonă offshore (Bahamas) şi i-au făcut donaţie la PSRM. După asta au fost alegerile prezidenţiale. Ei de atunci au întors împrumuturile? Din ce bani, pentru că mulţi sunt demnitari cu averi mici, oficial? Dodon ştie originea acestor bani? De ce nu ştie? În aceste prezidenţiale cum se va finanţa campania lui Dodon? Finanţarea partidelor politice din exterior este ilegală în Moldova. Cum explică Dodon faptul că Plahotniuc nu l-a exclus din cursă în 2016?
  • Dodon a mers în multe vacanţe cu familia. Din ce bani? Cine i-a plătit pentru hotele şi călătorii? Şi dacă cineva i-a făcut acest cadou, de ce nu a declarat donaţia la ANI? În ce sumă?
  • Despre una din călătorii – în Grecia – se spune că Igor Dodon ar fi stat în hotelul lui Arteom Chaika (fiul ex-procurorului General al Federaţiei Ruse), unde o noapte ar costa 20.000 euro. E adevărat? Cine a plătit pentru sejur? Dacă a fost cadou, de ce nu a fost declarat conform legislaţiei?
  • Care, totuşi, a fost implicarea lui Dodon în privatizarea Hotelului „Codru”? Plahotniuc în 2008 a pus mâna pe acest imobil la un preţ de nimic, iar Dodon era ministru al economiei. Statul a pierdut atunci 16 milioane EURO. A zis că atunci a scris o scrisoare secretă lui Vladimir Voronin. Unde este scrisoarea? Ce îl opreşte să o arate acum? Ea există, acea scrisoare?
  • De câte ori anume şi în ce direcţii Dodon a călătorit cu avionul privat al lui Plahotniuc? Cât a costat asta? Cine a acoperit cheltuielile? Dodon nu avea oficial aşa bani, conform declaraţiei sale de venit.
  • În timp ce era ministru al Economiei, în 2007, Dodon a construit monopolul Metalferos care a fost imediat preluat de Plahotniuc, iar naşul de cununie a lui Dodon – Sergiu Catană, este directorul financiar al companiei din 2007 până în prezent. Prin Metalferos au fost delapidate sute de milioane de euro. Plahotniuc a preluat schema Metalferos fix sub ochii lui Dodon, ministru al economiei. Cum a fost luată această decizie? De ce nu s-a împotrivit schemei? Cum se întâmplă că naşul lui Dodon a fost toată perioada director financiar?
  • În 2013 Dodon cumpără o casă de 162,1 metri pătraţi cu 2.110.000 MDL. După asta, în declaraţia de venit a lui Dodon din anul 2016 suprafaţa casei devine de 422,8 m.p., iar valoarea rămâne practic aceeaşi. Cum se explică aceste diferenţe? Au fost făcute ceva cheltuieli suplimentare pentru a tripla suprafaţa casei? Cât a costat asta? Din ce bani? Cine a ajutat?
  • Unde-i miliardul, totuşi? Are peste un an la guvernare. Nu s-a recuperat nimic. De ce a preluat minciunile lui Plahotniuc şi la acest subiect? Din miliard a fost recuperat zero. Guvernul lui Plahotniuc dezinformat populaţia. Acelaşi lucru îl face Guvernul Dodon şi Dodon personal. Banii din lichidarea băncilor sunt în continuare prezentaţi drept recuperare a miliardului furat. Are loc lichidarea, adică vânzarea proprietăţilor celor trei bănci ale lui Şor. Putem vinde toate sediile şi maşinile BEM, Banca Socială şi Unibank, dar miliardul va rămâne nerecuperat. De ce Dodon spune aceleaşi minciuni ca şi Plahotniuc?
  • Ce va face după ce va pierde alegerile? E o întrebare importantă. Domnul Dodon a muncit la stat 23 de ani. Toată viaţa doar la stat, adică plătit din banii cetăţenilor. A făcut o avere impresionantă la stat – el şi familia lui. După aceste alegeri va fi prima dată fără nici o funcţie. Cum se va isprăvi cu depresia?

Celelalte întrebări pe care i le ar pune Alaiba lui Dodon, în cadrul unor dezbateri, pot fi citite aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe