Dumitru Sliusarenco: După verdictul Comisiei de la Veneţia „existenţa CCM este lipsită de sens şi chiar periculoasă”

Dacă nu va fi restabilită încrederea în CCM, R. Moldova riscă să rămână cu o instituţie care subminează democraţia şi statutul de drept, supremaţia Constituţiei şi interesele oamenilor, afirmă expertul.
Dumitru Sliusarenco, avocat Promo-LEX
Dumitru Sliusarenco, avocat Promo-LEX (facebook.com)

Avocatul de la Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco crede că după verdictul Comisiei de la Veneţia „existenţa Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) este lipsită de sens şi chiar periculoasă”, dacă aceasta face partizanat pentru anumite forţe politice, indiferent care sunt ele.

„Lăsând la o parte toate jocurile politice şi demagogia pe care atât de mult o iubesc politicienii, după ultimele decizii ale Curţii s-a văzut cu ochiul liber parţialitatea şi dependenţa acesteia. Toţi am văzut cum instanţa supremă aluneca în mizeria jocurilor politice, cum se inventează argumente penibile, cum se sfidează legea şi logica”, scrie expertul pe pagina sa de Facebook.

În context, avocatul subliniază că situaţia creată şi avizul Comisiei de la Veneţia trebuie utilizate pentru a reconstrui buna funcţionare şi încrederea în CCM, altfel R. Moldova riscă să rămână cu o instituţie care subminează democraţia şi statutul de drept, supremaţia Constituţiei şi interesele oamenilor. „O instituţie lipsită de încrederea oamenilor şi chiar detestată de foarte mulţi.”

„Nu este admisibil ca o instanţă de acest nivel să fie murdărită atât de tare, mai ales când murdăria este creată de propria ei activitate”, a conchis Dumitru Sliusarenco.

Comisia de la Veneţia a constatat vineri că în perioada 7-9 iunie curent, CCM a adoptat hotărâri prin care au fost încălcate procedurile şi drepturile părţilor interesate datorită vitezei inexplicabile cu care se emiteau deciziile, iar calcularea termenului de 3 luni a avut loc eronat. De asemenea, în această perioadă Curtea a încălcat propriile principii, proceduri şi nu a respectat propria jurisprudenţă.