După 12 ani de război, Arabia Saudită se răzgândeşte şi decide să îşi redeschidă consulatul din Damasc

Damasc, capitala Siriei
Damasc, capitala Siriei (Youtube - captură ecran)

După ce a jucat un rol cheie în războiul condus de SUA pentru a răsturna guvernul sirian, Arabia Saudită face cale întoarsă şi decide să îşi redeschidă ambasada din capitala siriană, Damasc, la 12 ani de la începutul războiului, în 2011, relatează Middle East Monitor citat de The Cradle.

Potrivit sursei menţionate, regatul intenţionează să redeschidă consulatul din Damasc după luna sfântă a Ramadanului. Pregătiri suplimentare vor fi făcute în timpul viitoarei vizite în Siria a ministrului saudit de Externe, Faisal bin Farhan, care se va întâlni cu preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Redeschiderea ambasadei va avea loc ca urmare a eforturilor de mediere conduse de Rusia şi Emiratele Arabe Unite (EAU) şi în urma reluării relaţiilor dintre Iran şi Arabia Saudită.

Context

În 2012, Arabia Saudită a rupt legăturile diplomatice cu Damascul pe fondul eforturilor acestuia de a răsturna guvernul sirian. Serviciile de informaţii saudite au înarmat şi finanţat grupări armate salafiste extremiste, inclusiv Frontul Nusra şi ISIS, afiliat Al-Qaeda. Acţiunile saudite, conduse de fostul ambasador în SUA, prinţul Bandar bin Sultan, au avut loc în cadrul unui efort secret mai amplu al CIA de răsturnare a guvernului sirian, cunoscut sub numele de Operaţiunea Timber Sycamore.

Iranul a fost un susţinător puternic al guvernului sirian în timpul războiului, ajutând la protejarea ţării de SUA şi de grupurile armate susţinute de Arabia Saudită. Reconcilierea dintre Iran şi Arabia Saudită a deschis, prin urmare, uşa pentru reconcilierea dintre Damasc şi Riad, de asemenea.

Iranul şi Arabia Saudită au anunţat reluarea relaţiilor după o serie de discuţii secrete desfăşurate la Beijing între cele două naţiuni islamice rivale, care s-au încheiat la 10 martie.

Discuţiile dintre Iran şi Arabia Saudită din China au avut loc la iniţiativa preşedintelui chinez Xi Jinping şi erau în curs de desfăşurare de mai mulţi ani, Irakul şi Omanul găzduind discuţii preliminare între cele două părţi în 2021 şi 2022.

Ministrul de Externe saudit Bin Farhan declarase deja la 18 februarie că există un "consens tot mai mare" în lumea arabă pentru reintegrarea Siriei în cadrul regional.

Ministrul saudit a subliniat că izolarea Damascului nu mai este fezabilă şi că dialogul este necesar "la un moment dat" pentru a aborda, cel puţin, chestiuni umanitare, cum ar fi repatrierea refugiaţilor.

El a adăugat că este în curs de elaborare o "nouă abordare" pentru a discuta despre suferinţa civililor din Siria, în special după cutremurul devastator care a lovit Siria şi Turcia în februarie, precum şi pentru a aborda criza refugiaţilor sirieni din întreaga regiune.