După discuţiile Lavrov-Tillerson, Rusia şi SUA iau măsuri modeste pentru a repara relaţiile

Rusia şi SUA au convenit, miercuri, să creeze un grup de lucru pentru a încerca să repare relaţiile afectate, după ce secretarul de stat american Rex Tillerson a discutat la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul de Externe, Serghei Lavrov.
Secretarul de stat american, Rex Tillerson (st) şi ministrul rus de  externe, Serghei Lavrov, în timpul întâlnirii lor din Moscova, 12  aprilie 2017.
Secretarul de stat american, Rex Tillerson (st) şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timpul întâlnirii lor din Moscova, 12 aprilie 2017. (Captură Foto)

Nu s-a ştiut până în ultimul moment dacă Putin îl va primi pe Tillerson în audienţă, dar faptul că au avut o convorbire, este un semnal că Moscova nu a renunţat încă la noua administraţie americană şi doreşte să încerce să îmbunătăţească relaţiile, care au ajuns la un nivel scăzut, întâlnit doar la sfârşitul Războiului Rece.

Conferinţa de presă comună, la care au participat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov şi Tillerson, a indicat că sunt multe lucruri de îmbunătăţit în condiţiile în care oficialul rus a folosit momentul pentru a critica Washingtonul pentru acţiunile sale în Siria.

Tillerson a adoptat o poziţie mai împăciuitoare în prima sa vizită efectuată în Rusia în noua funcţie, dar a precizat că relaţiile şi încrederea se află la un nivel scăzut. De asemenea, Tillerson a reconfirmat poziţia Washingtonului că preşedintele sirian Bashar al-Assad trebuie să renunţe la putere, poziţie căreia i se opune Rusia.

“Există un nivel scăzut de încredere între ţările noastre. Cele mai mari puteri nucleare ale lumii nu pot avea acest tip de relaţie”, a mai susţinut Tillerson.

Lavrov a declarat că, în timp ce Rusia nu îşi pune speranţele în Assad sau în vreo altă persoană din Siria, răsturnarea guvernului sirian nu este o opţiune şi că trebuie să se permită desfăşurarea unui proces politic.

“Am discutat despre Assad astăzi”, a declarat Lavrov. “Nu-mi amintesc de vreun exemplu pozitiv când după răsturnarea unui dictator totul a fost bine după aceea”.

Neînţelegerile privind atacul cu rachete desfăşurat de SUA săptămâna trecută asupra unei baze aeriene siriene au ieşit de asemenea la suprafaţă în timpul discuţiilor ruso-americane de miercuri.

Washingtonul susţine că a acţionat pentru a pedepsi guvernul sirian pentru ceea ce a declarat că ar fi fost un atac cu arme chimice lansat de Damasc împotriva propriului popor şi în care au murit zeci de persoane, inclusiv copii şi femei.

Rusia a precizat că atacul american a fost ilegal totuşi şi Lavrov a reiterat poziţia Moscovei, susţinând că ar trebui ca o investigaţie internaţională să determine cine este responsabil şi ce s-a întâmplat. "A fost greşit să îl învinuiţi pe Assad fără să ştiţi faptele", a afirmat Lavrov.

Tillerson a declarat că SUA este convinsă că trupele lui Assad au fost în spatele atacului cu arme chimice, dar a adăugat că nu deţine nicio “informaţie clară” care să indice că forţele ruseşti au fost implicate în acelaşi atac.

Într-o mişcare ce a calmat uşor atmosfera, Lavrov şi Putin au convenit să reactiveze un acord ruso-american privind siguranţa aeriană în Siria şi pe care Moscova l-a suspendat ca răspuns la atacul cu rachete ordonat de preşedintele Donald Trump.

Acordul va fi reactivat imediat, a declarat Viktor Ozerov, preşedintele Comitetului de Apărare din camera superioară a Parlamentului rus, pentru agenţia de ştiri RIA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe