După judecarea şi condamnarea lui Bo Xilai, vine rândul altor lideri PCC

Zhou Yongkang, fostul ţar al Securităţii. Mulţi oficiali din aparatul de securitate au fost arestaţi recent în secret, potrivit unor surse.
Zhou Yongkang, fostul ţar al Securităţii. Mulţi oficiali din aparatul de securitate au fost arestaţi recent în secret, potrivit unor surse. (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Prăbuşirea lui Bo Xilai, care a ocupat funcţii de conducere în Partidul Comunist Chinez (PCC), a părut că se desfăşoară cu încetinitorul.

Deşi regimul chinez poate da pedepse imediate atunci când doreşte, în cazul lui Bo a trebuit să treacă 17 luni pentru a fi condamnat. Acesta a fost iniţial reţinut de poliţie în martie 2012 şi a fost condamnat abia pe 22 septembrie 2013. Conducerea Partidului a folosit intervalul de timp dintre cele două evenimente pentru a-i aresta pe acoliţii şi subalternii lui Bo, pregătind Partidul şi poporul chinez pentru spectacolul rezervat acestui lider de la vârful coducerii PCC aflat sub anchetă.

Toate dovezile indică faptul că Bo Xilai este doar prima ţintă de pe lista de epurare a foştilor demnitari din Partid.

La începutul lunii decembrie, Zhou Yongkang, fostul tiran de la securitatea internă a regimului, a fost arestat în mod oficial. Arestarea s-a produs după o perioadă de luni de zile, timp în care au fost arestaţi şi interogaţi subordonaţi ai lui Zhou din aparatul de securitate, industria petrolieră şi filiala PCC din provincia Sichuan.

La sfârşitul lunii noiembrie, mass-media de stat a insistat până la saturaţie în relatări deloc măgulitoare despre familia fostului ministru al Propagandei Li Changchun. Observatorii situaţiei din China afirmă că atunci când mass-media chineză începe să vorbească despre viaţa privată a unui conducător, regimul pregăteşte publicul pentru scena demiterii sale. Surse din interiorul Partidului susţin că Zeng Qinghong, fostul vicepreşedinte al PCC este şi el luat în vizor.

Clica lui Jiang

Bo Xilai, Zhou Yongkang, Li Changchun şi Zeng Qinghong fac cu toţii parte din facţiunea fostului lider suprem Jiang Zemin, care a condus PCC-ul şi China. Cei patru oficiali au pus la cale un plan de uzurpare a puterii lui Xi Jinping, imediat după ce Xi urma sa preia conducerea Partidului, în noiembrie 2012. Acest plan pe jumătate executat a fost dezvăluit atunci când Wang Lijun, fostul om de încredere al lui Bo Xilai, a fugit la Consulatul Statelor Unite în februarie 2012.

Cu toate acestea, atunci când Zhou şi ceilalţi vor fi judecaţi, ei nu vor fi judecaţi pentru ceva atât de serios ca tentativa unei lovituri de stat sau pentru crimele şi mai grave pe care le-au comis, ei fiind răspunzători de torturarea şi ucidere adepţilor Falun Gong, cărora le sunt prelevate organele pe viu şi vândute pe sume uriaşe, acestea fiind adevărate crime împotriva umanităţii.

Bo a fost judecat pentru luare de mită, corupţie şi abuz de putere. Acuzaţiile de corupţie au fost suficient de serioase ca să ducă la condamnarea lui, însă nu şi suficient de grave ca să stârnească indignarea poporului chinez faţă de PCC. Se aşteaptă ca Zhou, Li şi Zeng să fie trataţi într-un mod similar.