După luni de proteste sângeroase, Iranul susţine că legea hijabului este în curs de revizuire

Protest împotriva uciderii tinerei Mahsa Amini, în Teheran, Iran, 21 septembrie 2022
Protest împotriva uciderii tinerei Mahsa Amini, în Teheran, Iran, 21 septembrie 2022 (Getty Images)

Parlamentul şi sistemul judiciar din Iran revizuiesc o lege care obligă femeile să-şi acopere capul şi care a declanşat proteste timp de mai bine de două luni, soldate cu sute de morţi şi răniţi şi mii de arestări, a declarat procurorul general al ţării.

Protestele stradale anti-sistem au început după ce Mahsa Amini, o iraniană de origine kurdă în vârstă de 22 de ani, a murit la 16 septembrie în timp ce se afla în arestul aşa-zisei poliţii a moralităţii. Ea a fost arestată pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar obligatoriu pentru femei, relatează The Times of Israel.

În timpul protestelor, multe femei şi-au ars hijaburile şi au scandat sloganuri antiguvernamentale. De la moartea lui Amini, un număr tot mai mare de femei nu respectă legea hijabului, în special în nordul Teheranului.

Hijabul a devenit obligatoriu pentru toate femeile din Iran în aprilie 1983, la patru ani după revoluţia din 1979 care a răsturnat monarhia susţinută de SUA.

"Atât parlamentul, cât şi sistemul judiciar lucrează" pentru a stabili dacă legea necesită modificări, a declarat Mohammad Jafar Montazeri în oraşul sfânt Qom.

Citat vineri de agenţia de presă ISNA, el nu a precizat ce ar putea fi modificat în lege.

Echipa de revizuire s-a întâlnit miercuri cu comisia culturală a Parlamentului "şi va vedea rezultatele într-o săptămână sau două", a transmis procurorul general.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a declarat sâmbătă că fundamentele republicane şi islamice ale Iranului sunt înrădăcinate în Constituţie.

"Dar există metode de punere în aplicare a Constituţiei care pot fi flexibile", a adăugat el în comentarii televizate.

Sute de morţi

După ce legea hijabului a devenit obligatorie, odată cu schimbarea normelor vestimentare, a devenit un lucru obişnuit să vezi femei în blugi strâmţi şi cu eşarfe largi şi colorate pe cap.

Dar în luna iulie a acestui an, Raisi, un ultraconservator, a cerut mobilizarea "tuturor instituţiilor statului pentru a aplica legea vălului".

Cu toate acestea, multe femei au continuat să încalce regulile.

Regimul de la Teheran acuză Statele Unite şi aliaţii săi, inclusiv Marea Britanie, Israelul şi grupările kurde din afara Iranului, că au încurajat violenţele stradale pe care guvernul le numeşte "revolte".

Un general din Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran a declarat, în această săptămână, că peste 300 de persoane şi-au pierdut viaţa în timpul tulburărilor izbucnite după moartea tinerei Amini.

Cel mai important organism de securitate al Iranului, Consiliul Suprem de Securitate Naţională, a declarat sâmbătă că numărul persoanelor ucise în timpul protestelor "depăşeşte 200".

Citat de agenţia de ştiri de stat IRNA, instituţia a precizat că cifra a inclus ofiţeri de securitate, civili, separatişti înarmaţi şi "răsculaţi".

Organizaţia neguvernamentală Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, a anunţat marţi că cel puţin 448 de persoane au fost "ucise de forţele de securitate în timpul protestelor în curs de desfăşurare la nivel naţional".

Şeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat săptămâna trecută că 14.000 de persoane, inclusiv copii, au fost arestate în timpul represiunii protestelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe