După o lună de Occupy Central, studenţii din Hong Kong trimit o petiţie premierului chinez Li Keqiang

Un protestatar pro-democraţie ţine o umbrelă galbenă în timpul unui miting pe 28 octombrie 2014
Un protestatar pro-democraţie ţine o umbrelă galbenă în timpul unui miting pe 28 octombrie 2014 (Benjamin Chasteen / Epoch Times)

Chiar dacă că în ultima săptămână păreau să fie lipsiţi de direcţie şi de elan, studenţii pro-democraţie din Hong Kong au făcut marţi noi solicitări către guvernul din Hong Kong, şi au arătat că ar dori să treacă peste şefii guvernului local discutând problemele direct cu premierul Chinei, Li Keqiang.

În urmă cu o lună, poliţia din Hong Kong a luat decizia să lanseze canistre de gaze împotriva protestatarilor pro-democraţie, inclusiv împotriva studenţimii, care au ocupat drumul principal, accentuând nemulţumirile celei mai mari mişcări de nesupunere civilă din istoria oraşului.

Acel drum a fost denumit ”Umbrella Plaza” iar acum a devenit locaţia principală a protestelor şi a marşurilor organizate de grupurile studenţeşti.

Umbrella Plaza este locul unde a avut loc marţi aniversarea primei luni a mişcării, atrăgând mii de persoane care au cântat cântece, au aplaudat, au scandat şi şi-au deschis umbrelele împreună. Umbrela a devenit un simbol al mişcării după ce studenţii s-au folosit de ele pentru a bloca spray-urile cu piper ale poliţiei.

La marşuri au luat parte figuri celebre din Hong Kong, inclusiv Deanie Ip, o actriţă, care a cântat imnul mişcării, ”Ridicaţi-vă umbrelele”. Aceasta a fost uimită de progresele făcute de Hong Kong şi a zis ”Acesta este un exterior frumos. Ceea ce vrem este un vot universal real, adevărat”. Mulţimea a aplaudat entuziastă.

Nu cu mult înaintea acestor festivităţi, Federaţia din Hong Kong a Studenţilor, o organizaţie de studenţi activişti care conduce protestele, a transmis guvernului o nouă cerere surprinzătoare: o întâlnire cu premierul chinez Li Keqiang, în cazul în care autorităţile din Hong Kong simt că nu au îndeplinit cererile studenţilor.

”Aşa cum a spus Carrie Lam înainte să ajungem la concluzii în ultima întâlnire ‘Dacă problemele Hong Kong-ului nu pot fi rezolvate în mod neapărat de Hong Kong’, solicităm în mod deschis ca secretarul şef să ne aranjeze o întâlnire cu premierul chinez Li Keqiang în cel mai scurt timp... astfel încât să comunicăm direct şi să-i arătăm guvernului central adevăratele sentimente ale poporului din Hong Kong”.

Dar în zona ocupată din cartierul Admiralty, mulţi nu s-au gândit marţi la rezultatele posibile ale acestei cereri.

”Imposibil”, a declarat Brian Chan, în vârstă de 38 de ani, care conduce o firmă comercială, care vine la locul de proteste de două ori pe săptămână începând din data de 28 septembrie.

Oamenii precum Chan şi Wong, chiar dacă nu formează grupul principal al populaţiei studenţeşti, au început să devină o forţă importantă în menţinerea prezenţei la protest şi a moralului protestatarilor iniţiali.

La fel ca mulţi alţii, cei doi au fost determinaţi să iasă pe străzi după ce poliţia s-a folosit de gazul lacrimogen împotriva protestatarilor pe 28 septembrie. De atunci, Wong a venit de cinci ori pe săptămână şi a dormit la locul protestelor câteva zile pe săptămână.

Atacul cu gaz lacrimogen, care rămânea cea mai puternică scenă din timpul protestelor, a fost folosită destul de bine în timpul marşurilor.

Aceştia au afişat un material video despe ziua în care a avut loc evenimentele, arătându-i pe protestatarii care îşi turnau apă pe ochi după ce erau atacaţi cu spray-urile cu piper, şi strigând abuzuri verbale către poliţie. ”Lipsiţi de ruşine”, a fost fraza favorită a acestora, scandată şi folosită în mod repetat de protestatari. După afişarea materialului, mulţi dintre ei şi-au deschis umbrelele şi au început să cânte împreună.

Leung Kwok-hung, fondatorul Ligii Social-Democraţilor şi membru al Consiliului Legislativ, a propus organizarea unui marş imens, cu ”scopul de a opri guvernul să mai răspândească minciuni... trebuie să implicăm întreaga societate şi trebuie să-i confruntăm faţă în faţa”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe