După România, Bulgaria găseşte şi ea o dronă: era intactă, purta explozibili şi aterizase la Marea Neagră

Autorităţile bulgare au trimis o unitate specială pentru a dezativa drona găsită pe litoralul bulgar de la Marea Neagră
Autorităţile bulgare au trimis o unitate specială pentru a dezativa drona găsită pe litoralul bulgar de la Marea Neagră (Screenshot)

Ministerul bulgar al Apărării a anunţat, luni, că a trimis o unitate specială pentru a inspecta şi dezactiva o dronă care transporta explozibili şi care a aterizat duminică seara în oraşul Tyulenovo de la Marea Neagră, informează Reuters.

În urma inspecţiei, echipa din Bulgaria, membră a NATO, va decide cum să se debaraseze de ea, a precizat ministerul într-un comunicat, adăugând că echipa a fost trimisă la cererea guvernului regional.

"Putem presupune cu siguranţă că aceasta (drona) are legătură cu războiul pe care Rusia l-a lansat împotriva Ucrainei. Acest război este asociat în mod inevitabil cu creşterea riscurilor pentru securitatea noastră", a declarat ministrul Apărării, Todor Tagarev, reporterilor.

Tagarev nu a oferit informaţii mai detaliate privind provenienţa dronei şi modul în care aceasta a ajuns în Bulgaria.

Staţiunea turistică Tyulenovo este situată la circa 35 de kilometri la sud de graniţa cu România şi peste Marea Neagră de Crimeea, peninsula ucraineană anexată cu forţa de Rusia în 2014 şi care este acum o ţintă obişnuită a atacurilor cu drone ucrainene.

Poliţia a izolat zona duminică seară şi a restricţionat accesul publicului la terasele restaurantelor locale, a declarat Marian Zhechev, primarul municipalităţii Shabla, din care face parte Tyulenovo.

El a precizat că drona a fost găsită pe stânci lângă bărci ancorate la Tyulenovo, descriind-o ca fiind o "aeronavă cu muniţie standard".

Nu era clar dacă drona a căzut din aer sau a fost adusă de curenţii marini.

Site-ul Nova.bg a citat martori care au declarat că drona avea o lungime cuprinsă între 3 şi 3,5 metri şi că avea ataşat un container cu explozibili.

Săptămâna trecută, fragmente ale unei drone suspecte au fost găsite în România, după un nou atac rusesc asupra porturilor ucrainene de peste Dunăre de la graniţa cu Ucraina.