După şapte încercări nereuşite, Adina Florea face pasul în spate: Şi-a retras candidatura de la şefia SIIJ

Adina Florea
Adina Florea (Epoch Times România)

Procurorul Adina Florea şi-a retras candidatura de la şefia Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), după ce validarea sa de către Consiliului Superior al Magistraturii a eşuat de şapte ori până acum.

„Faţă de interesul public manifestat, în scopul corectei informări, sunt abilitată să aduc la cunoştinţa opiniei publice că în cursul zilei de astăzi, doamna procuror Adina Florea a formulat cerere de retragere a candidaturii din procedura numirii în funcţia de conducere din cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, ca urmare a concursului susţinut”, a transmis oficialul responsabil cu presa din CSM.

În luna iunie a acestui an, Adina Florea promovase concursul pentru funcţia de procuror şef al Secţiei Speciale, dar învestirea sa în funcţie nu a ajuns să se materializeze.

Până acum, şedinţele de plen care aveau pe ordinea de zi numirea controversatului procuror au fost fie boicotate de o parte din membri, ceea ce a dus fie la lipsa cvorumului şi implicit la amânare, fie s-a ajuns la egalitate de voturi.

Recent, noul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat că va vota împotriva numirii Adinei Florea la şefia SIIJ în plenul CSM.

Reamintim că SIIJ este o entitate extrem de controversată, care este contestată inclusiv de instituţiile europene.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea şi pentru desfiinţarea controversatei Secţii Speciale, dacă Parlamentul nu va rezolva în timp util problema. Surse guvernamentale au dezvăluit, pentru Mediafax, că angajarea răspunderii pe desfiinţarea SIIJ ar putea avea loc la începutul anului viitor. Potrivit surselor, Executivul aşteaptă un aviz din partea CSM pentru desfiinţarea Secţiei.

Între timp, la solicitarea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor întrunite săptămâna trecută pentru a decide, printre altele şi soarta Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor, peste 80 la sută dintre procurorii şi judecătorii ce şi-au exprimat opinia sunt de părere că SIIJ ar trebui desfiinţată.

Astfel, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a centralizat parţial procesele-verbale cu voturile din adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, organizate zilele trecute, ca urmare a solicitării Ministerului Justiţiei de consultare a judecătorilor şi procurorilor români cu privire la oportunitatea unor proiecte de acte normative printre care şi cel referitor la Secţia Specială. Potrivit primelor rezultate obtinute după centralizarea parţială a voturilor magistraţilor din adunările generale, 80.80% dintre magistraţi sunt „pentru” desfiinţarea Secţiei speciale pentru Investigarea Magistraţilor, 7.76% doresc menţinerea SIIJ, iar 11.43% solicită amendarea (abrogarea parţială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea controversatei structuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne