După scandalul manipulărilor, preţul aurului din Londra va fi supervizat "independent"

Lingouri de aur
Lingouri de aur (MICHAL CIZEK/AFP/Getty Images)

După scandalul manipulării preţului la aurul, procesul de stabilire a preţului de referinţă a aurului din Londra va avea un supervizor independent pentru prima oară în 95 de ani, potrivit planurilor anunţate, miercuri, de London Gold Market Fixing Limited (LGMFL).

Organizaţia care conduce procesul de stabilire a preţului de referinţă a aurului din Londra, LGMFL, a anunţat că va fi format de un comitet terţ menit să administreze o serie de noi regulamente.

Decizia marchează primul pas adoptat de la stabilirea metodei de referinţă în 1919 prin care băncile nu vor mai avea responsabilitatea unilaterală de stabilire a preţului de referinţă la aur. Procesul de stabilire a preţului aurului se află sub investigaţii în urma acuzaţiilor de manipulare.

LGMFL a anunţat că va invita propuneri de la supervizorii potenţiali, precum furnizorii de date financiare, înainte să numească noul comitet. Thomson Reuters şi CME Group, grupul de schimburi comerciale, a câştigat recent o bătălie de a opera procesul pentru setarea preţului la argint, care trebuie, de asemenea, reformat.

LGMFL a mai anunţat că va numi un preşedinte "independent". Momentan, preşedinţia LGMFL se roteşte între cele patru bănci care stabilesc preţul aurului.

Stabilirea preţului la aur din Londra este efectuată de două ori pe zi de către HSBC, Scotiabank, Barclays şi Societe Generale, care ajung la un consens în baza propunerilor independente.

Cota de referinţă propusă de bănci este supravegheată îndeaproape de industrie, influenţând comerţul şi având un efect direct asupra diferitelor investiţii.

Totuşi, au existat multe acuzaţii care sugerează că piaţa este deschisă manipulărilor. Financial Conduct Authority a anunţat că nu există nicio dovadă a manipulării, dar a admis că aceasta este o posibilitate. Într-o audiere recentă, parlamentarii Comitetului Trezoreriei au fost informaţi că preţul de referinţă al aurului este manipulat aproximativ 30% din timp.

În afară de schimbările băncilor implicate, procesul pentru setarea cotei de referinţă este asemănător cu cel stabilit în urmă cu 95 de ani.

În ciuda acestor lucruri, LGMFL susţine că stabilirea preţului aurului este ”în mare aliniată” cu principiile propuse de Internaţional Organization of Securities Commissions (IOSC) la sfârşitul anului trecut, privitor la modul în care ar trebui stabilite cotele de referinţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie