După Twitter, Erdogan blochează Youtube - înregistrări compromiţătoare

Erdogan închide youtube
Erdogan închide youtube (youtube.com)

Autoritatea de telecomunicaţii din Turcia a blocat joi site-ul web de video-sharing youtube, la doar o săptămână după oprirea accesului la Twitter şi la numai trei zile înaintea unor alegerilor locale importante. Aceste ultime măsuri luate de Guvernul Erdogan, care susţine că se impun din considerente de securitate naţională, au stârnit furia utilizatorilor şi a comunităţii internaţionale.

Blocarea site-ului Youtube a survenit la câteva ore după ce a fost publicată în mod anonim o înregistrare care era prezentată o conversaţie în care ministrul de Externe al Turciei, Ahmet Davutoglu, şeful serviciului de informaţii (MIT) Hakan Fidan şi un general par că discută scenarii care ar putea duce la un atac turc împotriva militanţilor jihadişti din Siria.

Nivelul înalt al celor prezenţi cât şi subiectul conversaţiei implică faptul că întreaga înregistrate ar fi un act de spionaj.

În înregistrarea publicată, o vocea care pare a lui Fidan propune trimiterea "a patru bărbaţi (în Siria - n.r.) pentru a lansa opt rachete pe un teren viran" în Turcia, cu scopul de a justifica o acţiune militară turcă.

După publicarea înregistrării, Ministerul de Externe al Turciei a trimis o scrisoare către autoritatea de telecomunicaţii turcă (TIB) solicitând ca aceasta să închidă Youtube. Conţinutul înregistrării a fost calificat drept o "ameninţare de cel mai înalt grad la securitate naţională", a afirmat ministerul, adăugând că înregistrarea a fost "manipulată".

"Scurgerea reprezintă amploarea atacului cibernetic şi electronic împotriva ţării noastre. Cei care au făcut asta sunt duşmanii statului nostru şi naţiunii noastre", a subliniat Ministerul de Externe.

Recep Tayyip Erdogan a declarat că scurgerile de informaţii au fost "imorale" şi "demne de dispreţ", iar ministrul de Externe le-a catalogat drept o "declaraţie de război".

Procuratura a declarat că scurgerea va fi investigat ca "un act de spionaj". Totodată, Guvernul a interzis temporar şi ştirile cu referitoare la discuţiile de securitate naţională care au fost dezvăluite.

Prin blocarea Youtube şi Twitter, Turcia şi-a consolidat locul într-un club select de naţiuni cu legi draconice de cenzură, printre care se află China, Siria şi Coreea de Nord.

Se pare însă că utilizatorii au început să evite blocajul în întreaga ţară, la fel cum au făcut şi cu Twitter săptămâna precedentă, apelând la reţele virtuale private, sau VPN, pentru a eluda interdicţiile guvernamentale prin accesarea site-uri de servere proxy cu sediul în străinătate.

Miercuri, un tribunal din Ankara a admis o cale de atac împotriva deciziei de a bloca Twitter, dar site-ul este încă blocat pentru că TIB dispune de 30 de zile pentru a se conforma.

Social media şi diverse alte site-uri au fost umplute cu înregistrări ale fărădelegilor comise de miniştri turci, inclusiv prim-ministrul Tayyip Erdogan şi oameni de afaceri apropiaţi acestuia. Recent au apărut pe internet convorbiri telefonice în cadrul cărora Erdogan îl îndemna pe fiul său să-şi ascundă sume mari de bani, circa 1 miliard dolari, sau în care vorbeşte despre un comision prea mic plătit de către un grup industrial.

Reamintim că un imens scandal de corupţie a izbucnit în decembrie odată cu arestarea unor oameni de afaceri apropiaţi lui Erdogan şi a trei fii de miniştri din cabinetul său, acuzaţi de corupţie organizată, spălare de bani şi contrabandă cu aur. De atunci, în scandal au fost implicaţi zeci de apropiaţi ai regimului, patroni, parlamentari ori funcţionari cu rang înalt, iar patru miniştri au fost deja demişi. Opoziţia cere demisia lui Erdogan, pe care îl acuză că încearcă să muşamalizeze scandalul.

Premierul turc acuză că scandalul de corupţie este rezultatul unui complot organizat împotriva guvernului său de Fethullah Gulen - un cleric turc moderat, auto exilat în SUA, care are influenţă în poliţie, armată şi în sistemul judiciar. Erdogan susţine că Gulen intenţionează să-l submineze în perioada premergătoare alegerilor. Gulen, care critică deseori accesele de autoritate ale regimului, neagă acuzaţia. Erdogan a răspuns făcând „curăţenie” masivă în cadrul poliţiei şi sistemului judiciar, schimbând din funcţii mii de ofiţeri şi zeci de procurori.