După un cutremur de magnitudine 6, Taiwanul aşteaptă un taifun puternic

(Captură Imagine)

Un taifun puternic va lovi astăzi Taiwanul, existând riscuri de alunecări de teren şi valuri uriaşe, au declarat meteorologii, la câteva ore după ce un cutremur cu magnitudine 6 a afectat insula, potrivit Reuters.

Taifunul Lekima, clasificat la cel mai ridicat nivel de către biroul de meteorologie al Taiwanului, este aşteptat să se apropie joi din largul coastei nord-estice a insulei. Oficiali ai biroului meteo au declarat că taifunul s-a deplasat peste ocean pe direcţia nord-nord-vest cu o viteză de 15 km pe oră.

Lekima a generat vânturi cu viteze maxime de până la 227 km pe oră, pe măsură ce se apropie de Taiwan, a susţinut biroul meteo.

Biroul a emis avertismente pentru vânturi şi ploi puternice pentru zona metropolitană Taipei-Keelung şi alte districte nordice. De asemenea, a lansat un avertisment pentru marinarii din largul coastelor sudică şi estică.

Un cutremur cu magnitudinea 6 a lovit coasta nord-estică a Taiwanului în primele ore ale zilei de joi, generând avertismente cu privire la alunecări de teren în zonele montane ale insulei.

“Un seism a lovit în timp ce ne pregătim pentru taifun, ceea ce este un eveniment rar”, a susţinut premierul Su Tseng-chang în cadrul unei întâlniri la centrul pentru urgenţe naţionale, cerând autorităţilor să rămână în stare de alertă.

Cutremurul a blocat energia electrică la peste 10.000 de clădiri, iar o femeie a fost ucisă de un şifonier care a căzut peste ea.

Peste 1.500 de persoane au fost mutate în siguranţă, majoritatea fiind turişti aflaţi pe insule în largul coastei estice a Taiwanului. De asemenea, soldaţii au fost desfăşuraţi în anumite zone din cauza temerilor de inundaţii.

Furtuna se va îndrepta apoi spre China, apropiindu-se de oraşul estic Shanghai în weekend, a declarat biroul de meteorologie.

Taifunurile lovesc în mod regulat Taiwanul, China, Filipine şi Japonia în cea de-a doua jumătate a anului, pornind puternic din apele calde din Oceanul Pacific sau Marea Chinei de Sud înainte să slăbească în intensitate pe uscat.

Taifunul Morakot a devastat Taiwanul în 2009, ucigând aproape 700 de persoane, majoritatea în alunecări de teren.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură