"E ultimul tren" - Aderarea României şi Bulgariei la Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie

Vlad Gheorghe
Vlad Gheorghe (Facebook/VladGheorgheMEP)

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a declarat, luni, că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie, adăugând că este “ultimul tren” pentru ţara noastră.

“ACUM la Bruxelles: aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie! Menţionarea în agenda Consiliului este aproape identică faţă de cea de anul trecut, de la şedinţa în care veto-ul Austriei ne-a ţinut la cozile Europei încă un an. Este ultimul tren pentru ţara noastră, rămâne să vedem dacă toată presiunea pusă de Comisie, de Parlament, de fiecare dintre noi a funcţionat şi România va fi parte din spaţiul liber de circulaţie european, aşa cum merită încă din 2011”, a precizat europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Reamintim, în acest context, că, într-o postare pe Facebook de la începutul săptămânii trecute, Vlad Gheorghe a lansat un atac dur la adresa Guvernului Ciolacu, acuzându-l că “tace mâlc” în ceea ce priveşte problema Schengen, în special după ce Comisia Europeană a transmis că, din punctul său de vedere, românilor şi bulgarilor nu le este restrânsă exercitarea dreptului de liberă circulaţie prin faptul că România şi Bulgaria nu sunt încă în Schengen.

De asemenea, europarlamentarul a atras atenţia asupra faptului că nu doar românii şi bulgarii sunt afectaţi de cozile lungi la vămi, ci toţi cetăţenii europeni care trec prin acele puncte de frontieră.

“Guvernul României tace mâlc, la patru luni de la Rezoluţia votată de Parlamentul European în care am scris negru pe alb că România are dreptul la despăgubiri, că toate cozile nejustificate din vămi poluează şi produc pierderi economice şi sunt un risc de mediu şi de sănătate publică”, a mai susţinut Gheorghe la acea vreme.

Totodată, europarlamentarul a întrebat Guvernul Ciolacu cum “susţine el cauza românilor care sunt umiliţi în aeroporturi, care stau la cozi interminabile la vămi, care pierd timp, bani şi nervi şi li se spune că e ok, nu sunt discriminaţi”.