Ebola face ravagii în Guinea


Epidemia de Ebola se răspândeşte de la Guineea în Liberia şi Sierra Leone
Epidemia de Ebola se răspândeşte de la Guineea în Liberia şi Sierra Leone (Isaac Kasamni / AFP / Getty Images)

"Asistăm la o epidemie de proporţii fără precedent în ceea ce priveşte distribuţia cazurilor în ţară"

Cu ultimele opt cazuri de Ebola confirmate în capitala Conakry, Medicii Fără Frontieră (MFF) semnalează existenţa unei epidemii fără precedent în diferite localităţi ale ţării.

"Asistăm la o epidemie de proporţii fără precedent în ceea ce priveşte distribuţia cazurilor în ţară: Gueckedou, Macenta Kissidougou, Nzerekore iar acum Conakry", a declarat Mariano Lugli, Coordonator de Proiect pentru MFF la Conakry.

Febra hemoragică Ebola este o maladie mortală şi îngrijorează medicii prin usurinţa cu care se poate transmite.

MFF continuă să-şi întărească echipele. Până la sfârşitul săptămânii vor sosi aproximativ 60 de operatori internaţionali cu experienţă de febră hemoragică, care vor lucra între Conakry şi sud-estul ţării.

Printre operatorii de pe teren se află medici, asistente medicale, epidemiologi, specialişti în apă şi servicii de canalizare şi antropologi. În plus, mai mult de 40 de tone de materiale au fost trimise în ţară pentru a încerca să se stopeze răspândirea bolii.

"MFF a intervenit în aproape toate focarele de Ebola din lume în ultimii ani, dar din punct de vedere geografic erau mult mai mici şi priveau anumite zone îndepărtate. Această răspândire geografică este îngrijorătoare, deoarece va complica foarte mult sarcina organizaţiilor care lucrează pentru a controla focarul", a declarat Lugli.

În Conakry, MFF şi-a consolidat activităţile pentru izolarea pacienţilor în spitalul de Donka, în colaborare cu autorităţile de sănătate din Guineea şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Alţi pacienţi care se află în alte structuri sanitare sunt încă internaţi în condiţii non-optime: gradul de izolare trebuie să fie consolidat în zilele următoare.

Echipele MFF sunt în căutarea unui unui loc unde să construiască o nouă structură pentru a sprijini şi mai mult autorităţile locale de sănătate. În acelaşi timp, MFF a început deja să identifice persoanele care au intrat în contact cu pacienţii actuali. Căutarea potenţialilor pacienţi şi, dacă este necesar, izolarea acestora, este singura modalitate de a rupe lanţul de transmitere a virusului. În prezent nu există nici un vaccin sau tratament împotriva la acestui tip de febră hemoragică.

În ultimele două săptămâni, în partea de sud-est a ţării - în oraşele din Guekedou şi Macenta - MFF au organizat rapid două echipe şi facilităţi pentru izolarea pacienţilor. Sensibilizarea şi identificarea de noi cazuri se face cu ajutorul comunităţii. În această regiune, izolarea pacienţilor care au fost identificaţi va ajuta la controlarea răspândirii virusului.

"Ceea ce se răspândeşte în Guineea în acest moment este tulpina Zair a virusului Ebola: cel mai agresiv şi mortal. Ucide 9 din 10 pacienţi", a declarat Michel Van Herp, un epidemiolog MFF în prezent la Guekedou. "Pentru a opri epidemia este important să se urmărească modul de transmisie. Toate contactele cu pacienţii care ar fi putut fi infectaţi ar trebui să fie izolate şi monitorizate la primul semn de infecţie".

Până în prezent, autorităţile de sănătate din Guineea au înregistrat 122 de pacienţi suspectaţi şi 78 de decese. Alte cazuri, suspectate sau diagnosticate, au fost identificate în Sierra Leone şi Liberia .

"Este important ca autorităţile locale şi OMS să ajute structurile medicale şi să pună în aplicare măsurile de igienă necesare", spune Van Herp.

MFF lucrează în Guineea din 2001 pe proiecte care sprijină tratamentul împotriva HIV / SIDA şi malarie.