Ebola în avioane internaţionale. Marea Britanie şi Hong Kong cuprinse de panică

Membri ai organizaţiei Doctori Fără Frontiere, în Conakry, într-un salon de tratare a pacienţilor de ebola.
Membri ai organizaţiei Doctori Fără Frontiere, în Conakry, într-un salon de tratare a pacienţilor de ebola. (CELLOU BINANI/AFP/Getty Images)

O epidemie de Ebola este în curs de desfăşurare iar în prezent a depăşit graniţele naţionale. O victimă infectată a zburat cu o cursă internaţională şi a vomitat la bordul avionului expunând sute de persoane la virusul mortal care se transmite pe calea aerului. Ebola are o perioadă de incubaţie de 8-10 zile, însemând că mii de persoane ar putea purta virusul în acest moment, răspândindu-l prin oraşe fără ca lumea să o ştie.

Pasagerii din Hong Kong şi Marea Britanie au manifestat deja simptome ale bolii şi sunt supuşi testelor, potrivit USA Today. Iar Peace Corps a evacuat voluntarii din regiunea africană de unde s-a răspândit, după ce au fost expuse două persoane.

”Estimările experţilor avertizează că panica generată de moartea americanului din Nigeria este justificată. Ei avertizează că răspândirea virusului Ebola ar putea cauza o epidemie globală”, potrivit DailyMail.

O boală înspăimântătoare

Ebola este o boală înspăimântătoare care cauzează auto-distrugerea celulelor din corp, efectul macro fiind scurgeri de sânge masive atât intern cât şi extern. În etapele sale finale, ebola poate face victimele să experimenteze convulsii, vomă şi sângerări din ochi şi urechi în timpul convulsiilor, aruncând sânge prin toată camera şi pe oricine din apropiere. Ca urmare, toţi cei din apropiere pot fi infectaţi. Acest final dezgustător este motivul pentru care ebola se răspândeşte atât de eficient. Virusul transformă sângele într-o ”armă”, apoi face victima să-l arunce prin jur peste toată lumea, aproape ca în scenele horror cu zombi, din filme.

”Incubaţia durează 8 zile, perioadă în care victima poate răspândi boala fără să ştie. Simptomele hemoragiei încep la 4-5 zile după infecţie. Ele includ conjunctivită cu hemoragie, faringită, gingii însângerate, ulcerare orală, hematemeză, melenă, hematurie, epistaxis şi sângerare vaginală”, potrivit Agenţiei de Sănătate Publică din Canada.

Nu există niciun tratament antiviral cunoscut, pentru infecţiile umane.

Cel mai specializat doctor în ebola din Sierra Leone a murit, miercuri, din cauza unei infecţii de ebola. Chiar dacă era bine pregătit în combaterea bolii infecţioase, chiar şi el a subestimat abilitatea acestui virus mortal de a se transmite de la o persoană la alta. Aproximativ jumătate din cei infectaţi cu ebola mor, făcând-o una din cele mai mortale boli cunoscute ştiinţei medicale moderne.

Totuşi, personalul medical din întreaga lume nu adoptă nici acum destule măsuri de precauţie când se apropie de pacienţii infectaţi.

Monsanto şi Departamentul american de Apărare a finanţat o companie farmaceutică care ar putea câştiga miliarde din tratarea virusului ebola.

Există câteva medicamente experimentale aflate în atenţia companiilor farmaceutice, care par promiţătoare, deşi până în prezent nu a fost comercializat niciunul.

Una din descoperirile interesante care merită investigate mai mult este TEKMIRA Pharmaceutical, o companie care dezvolta un medicament anti-Ebola, şi care a primit de curând o infuzie de 1,5 milioane de dolari din partea companiei Monsanto. În comunicatul de presă se precizează că ”Tekmira Pharmaceuticals Corporation este o companie biofarmaceutică specializată în avansarea noii terapeutici RNAi şi care oferă partenerilor farmaceutici tehnologia de vârf a nanoparticulelor lipide (LNP).

Banii furnizaţi de Monsanto ar fi legaţi de compania dezvoltatoare a tehnologiei RNAi folosită în agricultură. Acordul este estimat la aproximativ 86,2 milioane de USD, potrivit WSJ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe