Ebola se deplasează către oraşele Africii

Virusul Ebola, la microscop
Virusul Ebola, la microscop (Captură Youtube)

Temutul virus Ebola a ajuns într-un spital de copii prin infectarea unui băieţel de 4 ani.

Diagnosticul său a devenit clar la 3 zile de la internare. Spitalul Ola During – singurul centru de pediatrie din Liberia – a fost forţat să se închidă. Frica s-a agravat. Băiatul a murit. Cei 30 de doctori şi asistente care au avut contact cu el au fost plasaţi în carantină şi au fost forţaţi să aştepte perioade de 21 de zile până virusul iese din perioada de incubare.

Restul personalului a refuzat să se întoarcă la locul de muncă. Alături de alte milioane de oameni, medicii se confruntă cu cea mai mare epidemie de ebola din istorie. Deja, cele mai lovite ţări de Ebola din Africa de Vest ca Guinea, Liberia şi Sierra Leone au raportat peste 3000 de cazuri, incluzând 240 de persoane din sistemul sanitar.

Ebola se răspândeşte acum din provinciile izolate în oraşe ca de exemplu Freetown, unde 1,2 milioane de oameni locuiesc într-o mare aglomeraţie. Epidemiile anterioare au fost limitate la zona rurală unde virusul a fost oprit şi datorită factorului geografic.

Gândul că Ebola ar putea afecta grav oraşe mari ca Freetown sau Monrovia, capitala Liberiei, este un coşmar pentru cei mai mulţi epidemiologi. Săptămâna trecută, OMS a avertizat că numărul cazurilor de Ebola ar atinge 20.000 în Africa de Vest.

“Nu am mai avut această experienţă cu ebola”, a declarat săptămâna trecută în Freetown David Nabarro, coordonatorul ONU al luptei împotriva. “Când va ajunge în oraşe, lucrurile vor lua o cu totul altă dimensiune”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe