Echipa OMS care anchetează originea virusului Wuhan, strâns controlată de autorităţi

China, lovită de epidemia de virus Wuhan
China, lovită de epidemia de virus Wuhan (Kevin Frayer/Getty Images)

Ancheta experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) asupra originilor virusului Wuhan, care provoacă boala COVID-19, pare să nu fie altceva decât un show mediatic, pe care, de altfel, majoritatea scepticilor l-au prezis.

Potrivit Reuters, vizita echipei a fost „strict controlată de gazdele chineze” în timpul vizitei efectuate sâmbătă la un spital din Wuhan, care a tratat pacienţii cu COVID-19 în timpul focarului iniţial de la începutul anului 2020.

Citiți și Departamentul de Stat: Cercetătorii de la Institutul din Wuhan aveau simptome COVID19 în toamna lui 2019

În a doua zi a vizitei, după ce echipa a trebuit să stea două săptămâni în carantină, experţii s-au deplasat la spitalul Jinyintan, unde medicii recoltau probe de la pacienţii care sufereau de o pneumonie neidentificată apărută la sfârşitul anului 2019.

„Este o oportunitate importantă de a vorbi direct cu medicii care se aflau pe teren în acel moment critic, luptându-se cu COVID!”, a declarat, pe Twitter, un membru al echipei, Peter Daszak.

Citiți și Teoria că virusul Wuhan este sintetic devine mainstream: Yahoo Finance preia o analiză - 99% este din laborator

Membrii echipei nu au putut vorbi cu jurnaliştii, care au fost ţinuţi la distanţă de când grupul a părăsit hotelul de carantină, joi.

Bineînţeles, la un an după apariţia focarului, echipa va vizita piaţa de animale vii - Huanan - din Wuhan, unde regimul susţinea iniţial că ar fi fost locul în care a apărut virusul. Locul a fost complet refăcut şi igienizat în urmă cu câteva luni, astfel încât motivul pentru care echipa OMS mai vizitează piaţa Huanan nu poate fi decât pentru a face o fotografie de grup.

Citiți și Raport FBI vorbeşte despre chinezi cu eşantioane de SARS şi MERS în bagaje [Yahoo News]

Ancheta OMS privind originile virusului îl include pe Peter Daszak, preşedintele Alianţei EcoHealth, un grup non-profit care a primit milioane de dolari din contribuţia SUA pentru manipularea genetică a coronavirusurilor împreună cu cercetătorii de la Institutul de Virologie din Wuhan.

Daszak a dat o declaraţie în februarie 2020 în The Lancet în numele a 27 de oameni de ştiinţă de seamă din sănătatea publică, care au condamnat „teoriile conspiraţiei care sugerează că COVID-19 nu are o origine naturală”.

Potrivit USRTK.org:

[E] e-mailurile obţinute prin cereri de transparenţă arată că preşedintele Alianţei EcoHealth, Peter Daszak, a elaborat declaraţia Lancet şi că intenţionează ca aceasta „să nu poată fi identificată ca provenind de la o singură organizaţie sau persoană”, ci mai degrabă să fie văzută ca „pur şi simplu o scrisoare de la cercetători renumiţi”.

Daszak a scris că doreşte „să evite apariţia unei declaraţii politice”.

Cei 27 de autori „condamnă cu tărie teoriile conspiraţiei care sugerează că COVID-19 nu are o origine naturală” şi au raportat că oamenii de ştiinţă din mai multe ţări „concluzionează covârşitor că acest coronavirus îşi are originea în viaţa sălbatică”. Scrisoarea nu conţinea referinţe ştiinţifice pentru a infirma o teorie a originii artificiale a virusului.

E-mailurile arată cum membrii Alianţei EcoHealth au jucat un rol timpuriu în formularea problemelor referitoare la posibila origine a laboratorului a SARS-cov-2 ca „teorii bizare care trebuie dezmembrate”, aşa cum a spus Daszak pentru The Guardian.

Pe scurt, conducătorul anchetei de vodevil a OMS lucra direct cu echipa de cercetare a coronavirusurilor de liliac de la Institutul de Virologie din Wuhan şi care insistă că virusul Wuhan are o origine naturală (şi nu ar fi putut scăpa din WIV) toate acestea în ciuda faptului că are un conflict masiv de interese.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii