Eco-Civica, semnal de alarmă privind miriştile incendiate: Dacă nu ne trezim, sudul ţării va deveni deşert

Mirişte incendiată, în sudul ţării
Mirişte incendiată, în sudul ţării (Facebook - Eco Civica)

Organizaţia non-guvernamentală Fundaţia Eco-Civica trage un semnal de alarmă privind focurile „puse” în sudul ţării, unde miriştile au fost incendiate voit de localnici.

Într-o postare pe Facebook, însoţită şi de fotografii grăitoare de la faţa locului, activiştii explică faptul că aceste incendii nu fac altceva decât să distrugă flora şi fauna, cu atât mai mult cu cât în Oltenia, afirmă ei, nu a mai plouat de trei luni.

În acest context, Eco-Civica cere Ministerului Mediului să încadreze acţiunea de ardere intenţionată a miriştilor la categoria „infracţiune” şi avertizează că „dacă nu ne trezim, tot sudul ţării va deveni deşert”.

„Tot sudul ţării arde! Am fost în sudul ţării, de la Bucureşti la Craiova. Aproape toate miriştile ard. Avem informaţii că şi alte zone ale ţării ard. Pompierii sunt tot timpul în adevărate curse de maşini. Culmea e că în zona nisipoasă, deşertică din Dolj, miriştile ardeau într-o veselie. Chiar şi trei focuri într-o localitate. Pompierii patrulau non-stop. Ştiţi ce este foarte grav? Faptul că toată fauna şi flora sunt distruse. În Oltenia nu a mai plouat de 3 luni. Este o secetă groaznică.

Acum, imaginaţi-vă că mari suprafeţe de mirişti nisipoase sunt incendiate. Multe terenuri din vecinătatea nisipurilor ard şi, pe asemenea secetă, temperaturi şi incendii în ce credeţi că se vor transforma? În nisip!

Măi, oameni buni, măi agricultorilor, fermierilor, primarilor, poliţiştilor voi realizaţi ce dezastru creăm?! Mai păşteau oile pe acele mirişti, pentru că islazurile au fost distruse sau sunt insuficiente. Cuibăreau păsările, trăiau târâtoarele, mai vedeam un fluture. Avem o faună distrusă în totalitate, ceea ce produce dezechilibre majore în ecosistemele locale, pârjolim tot cu prostia noastră. Solicităm Ministerului Mediului ca arderea intenţionată a miriştilor să devină infracţiune şi nimeni să nu fie iertat!

Dacă nu ne trezim, tot sudul ţării va deveni deşert, ca mare parte a Doljului”, au scris cei de la Eco-Civica pe platforma de socializare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură