Ecologiştii împotriva somonului OMG numit „Frankenfish”

Asociaţia pentru Protectia Animalelor "Friends of the Earth" duce o luptă de ani de zile împotriva companiei care aşteaptă să obţină undă verde pentru a scoate pe piaţa din SUA a unui super-somon, OMG, pe care asociaţia l-a denumit somonul "Frankenfish".

"Frankenfish", peştele Frankenstein, este un somon atlantic modificat genetic, un hibrid între un peşte oceanic asemănător ţiparului şi somonul adevărat, care trăieşte în apele Pacificului. De ce e atât de special? Ia jumătate din timp să crească, astfel încât în 15 luni poate fi vândut consumatorilor, în timp ce în mod normal somonul se maturizează în 30 de luni.

În opinia ecologiştilor, este o luptă care are loc împotriva comercializării acestui somon OMG, pe care în câteva săptămâni americanii îl vor găsi ambalat pe rafturile supermarketurilor. Se aşteaptă doar aprobarea dată de Food and Drug Administration (FDA) , agenţia guvernamentală care se ocupă cu reglementarea alimentelor şi produselor farmaceutice din SUA.

AquAdvantage, acesta este numele peştelui modificat genetic produs de compania canadiană AquaBounty; a fost considerat "nepericulos pentru mediul înconjurător" şi a fost numit "aliment sigur" de către FDA încă din decembrie anul trecut. Experimentul, care a durat timp trei ani, va lansa pe piaţă – în funcţie de opinia susţinătorilor somonului OMG - un produs, din punct de vedere al gustului şi mirosului, care nu diferă de ceea ce suntem obişnuiţi să mâncăm.

Criticile aduse de către asociaţiile protejării mediului sunt legate de un risc crescut de tumori, pe lângă lipsa de informaţii suficiente care garantează şi asigură sănătatea publică. Şi asta nu este tot: intrarea pe piaţă a unui astfel de produs ar putea să fie începutul comercializarii altor animale OMG, inclusiv vaci, găini şi porci. În cele din urmă, după unii, acest experiment ar putea afecta ecosistemele oceanului, implicând, de asemenea, alte specii de animale marine.

Campania care boicotează sosirea super-somonului pe mesele americanilor implică cele mai importante lanţuri de supermarket-uri din SUA care refuză să vândă produsul. Până în prezent au aderat nume importante, cum ar fi: Whole Foods, Trader Joe’s şi Target. Are, de asemenea, sprijinul a doi senatori din Alaska, care au arătat că somonul riscă, în acest fel, să fie pus în pericol, fiind o resursă de bază în regiune.