Economia Rusiei începe să se clatine

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (DAVID GOLDMAN / AFP / Getty Images)

Banca Centrală a Rusiei a majorat vineri rata dobânzii cu un punct procentual, ajungând acum la 7,5%, aceasta fiind a doua majorare în doar două luni. Rata de politică monetară a crescut din 3 martie până pe 25 aprilie de la 5,5 % la 7,5%, relatează vineri USA Today.

În contextul crizei din Ucraina, sancţiunile economice au dus la retrageri de capital şi economia dă semne de încetinire. Ratele mai mari ale dobânzilor, retragerile de capital şi creşterea inflaţiei îşi vor pune amprenta asupra economiei ruse. Ultima creştere a ratei dobânzii vine după ce aceasta urcase deja pe 3 martie de la 5,5% la 7%, decizie pe care banca a descris-o ca fiind una temporară.

Cea mai recentă mutare a Băncii Rusiei a venit la câteva ore după ce Standard & Poor a retrogradat ratingul de credit al Rusiei la o treaptă peste nivelurile nedorite, invocând incertitudine cu privire la Ucraina şi retragerea banilor investitorilor din Rusia.

"În opinia noastră, situaţia geopolitică tensionată dintre Rusia şi Ucraina ar putea duce la retrageri suplimentare semnificative de capital străin şi intern din economia rusă şi, prin urmare, subminează şi mai mult perspectivele de creştere deja slăbite", a afirmat Standard & Poor.

Banca Rusiei a declarat că ridicarea ratei de politică monetară ar încetini inflaţia la nu mai mult de 6% până la sfârşitul anului. Preţurile de consum au crescut cu 7,2% în luna aprilie faţă de cele de acum un an, a explicat banca, şi a preconizat că inflaţia va rămâne la acest nivel până la jumătatea anului.

Pentru a face o comparaţie, rata anuală a inflaţiei în SUA şi în cele 18 naţiuni care folosesc moneda euro este undeva sub 2%.

"Probabilitatea ca inflaţia să depăşească ţinta de 5,0% la sfârşitul anului 2014 a crescut substanţial", a anunţat Banca Rusiei.

Acţiunile S&P şi cele ale Băncii Rusiei vin ca urmare a unei încetiniri a creşterii economice ruse la 0,8% în primul trimestru şi a unei retrageri de capital de 70 de miliarde de dolari de către investitorii îngrijoraţi. Oficialii ruşi au declarat că a fost scos din ţară mai mult capital în primul trimestru al anului decât în tot anul 2013.

Rusia se confrunta cu o adâncire a problemelor economice, chiar şi înainte de acţiunile sale în Ucraina. Economia sa a crescut cu 1,3% în 2013, cea mai scăzută rată din 1999, cu excepţia anului 2009, când economia s-a contractat pe fondul crizei financiare globale.

"În opinia noastră, în cazul în care tensiunile geopolitice nu dispar în 2014, există un risc semnificativ să vedem o scădere a creşterii economice cu mult sub 1%", a precizat S&P.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie