Econtext: După ENEL, încă o mare companie va pleca din România

.
. (Oli Scarff / Getty Images)

Două mari companii străine de pe piaţa distribuţiei şi furnizării de energie electrică vor pleca din România, vânzându-şi activele locale în urma presiunii acţionarilor de a-şi reduce datoriile, conform unui articol publicat de Econtext, care afirmă că, după italienii de la ENEL, care şi-au anunţat deja plecarea, urmează ca o altă firmă să părăsească şi ea România.

Răspunzând unei întrebări puse de Econtext în legătură cu jucătorul străin de pe piaţa energiei care va părăsi România, Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de Privatizare din Departamentul pentru Energie, a precizat: "Este vorba de doi jucători străini, din cei trei care activează pe piaţa locală alături de Electrica".

"Fiecare din cei doi jucători are probleme acasă cu acţionarii şi este presat să vândă active pentru a-şi reduce îndatorarea. Vor ieşi nu numai din România, ci din mai multe ţări", a mai adăugat Dumitraşcu.

După analizarea rapoartelor, Econtext a observat că cel mai mare grad de îndatorare îl are E.ON, adică circa 180%, în timp ce la Enel gradul de îndatorare era de 85%.

A treia companie străină de pe piaţa locală a energiei este grupul ceh CEZ, care a investit în ultimii ani masiv în ferme eoliene şi alte forme de energie regenerabilă. Acesta a afirmat: "Dacă mă întrebaţi despre cine iese din România, pot să vă spun că nu este vorba de CEZ".

Cele două companii care vor părăsi România sunt E.ON şi Enel, care şi-a anunţat deja ieri seară plecarea din România şi Slovacia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie