Econtext: După ENEL, încă o mare companie va pleca din România

.
. (Oli Scarff / Getty Images)

Două mari companii străine de pe piaţa distribuţiei şi furnizării de energie electrică vor pleca din România, vânzându-şi activele locale în urma presiunii acţionarilor de a-şi reduce datoriile, conform unui articol publicat de Econtext, care afirmă că, după italienii de la ENEL, care şi-au anunţat deja plecarea, urmează ca o altă firmă să părăsească şi ea România.

Răspunzând unei întrebări puse de Econtext în legătură cu jucătorul străin de pe piaţa energiei care va părăsi România, Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de Privatizare din Departamentul pentru Energie, a precizat: "Este vorba de doi jucători străini, din cei trei care activează pe piaţa locală alături de Electrica".

"Fiecare din cei doi jucători are probleme acasă cu acţionarii şi este presat să vândă active pentru a-şi reduce îndatorarea. Vor ieşi nu numai din România, ci din mai multe ţări", a mai adăugat Dumitraşcu.

După analizarea rapoartelor, Econtext a observat că cel mai mare grad de îndatorare îl are E.ON, adică circa 180%, în timp ce la Enel gradul de îndatorare era de 85%.

A treia companie străină de pe piaţa locală a energiei este grupul ceh CEZ, care a investit în ultimii ani masiv în ferme eoliene şi alte forme de energie regenerabilă. Acesta a afirmat: "Dacă mă întrebaţi despre cine iese din România, pot să vă spun că nu este vorba de CEZ".

Cele două companii care vor părăsi România sunt E.ON şi Enel, care şi-a anunţat deja ieri seară plecarea din România şi Slovacia.