Ecuadorul, ţara care s-a „amanetat” Chinei

Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa.
Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa. (RODRIGO BUENDIA / AFP / GettyImages)

Rezervele petroliere ale Ecuadorului au fost preluate aproape în totalitate de China, conform agenţiei de ştiri Reuters.

Criza financiară din ţara sud americană s-a accentuat treptat până ce a ajuns în imposibilitatea de a se mai împrumuta dintr-o altă sursă a pieţei internaţionale, astfel că Ecuadorul s-a văzut obligată să cedeze în schimbul datoriei, 90% din drepturile de export petrolier pentru anii ce urmează.

Guvernul de la Beijing a acceptat să acopere 61% din nevoile financiare ale Ecuadorului pentru 2013, estimate la 6,2 miliarde de dolari. Exporturile anuale de petrol ale Ecuadorului se ridică la 13 miliarde de dolari, cel mai mare client al său fiind SUA. China va primi doar o mică parte din petrolul sud american, cea mai mare parte urmând să fie exportată în alte ţări, de către statul asiatic.

În 2010, China a preluat controlul şi asupra unei bune părţi din sistemul public de energie electrică din Ecuador. Un împrumut ilegal al guvernului din La Paz a lăsat ţara îndatorată chinezilor cu o sumă „ireală”, explică fostul vice preşedinte ecuadorian, Leon Roldos, fiind obligată astfel să cedeze 85% din acţiunile centralei electrice ce susţinea o treime din energia electrică a Ecuadorului.