Edward Snowden îi cere lui Macron să-i acorde azil în Franţa

..
.. (Philippe Lopez / AFP / Getty Images)

Informatorul american Edward Snowden a cerut preşedintelui francez şi fostului angajat al Băncii Rothschild, Emmanuel Macron, să-i acorde azil politic şi imunitate faţă de Statele Unite.

Vorbind la postul de radio Inter luni, ca parte a unui comunicat de presă pentru promovarea noii sale biografii, fostul contractor al NSA a spus că „Protejarea avertizorilor nu este un act ostil”, adăugând că „a primi pe cineva ca mine nu este un atac asupra Statelor Unite”.

"Aş dori să mă întorc în Statele Unite. Acesta este obiectivul meu final. Dar dacă o să-mi petrec restul vieţii în închisoare, singurul lucru pe care-l cer, şi sper că toţi sunteţi de acord, este că ar trebui să am un proces echitabil. Şi acesta este singurul lucru pe care guvernul meu a refuzat să îl garanteze, pentru că nu va oferi acces la ceea ce se numeşte apărare de interes public", a declarat Snowden pentru CBS.

"Din nou, nu cer o paradă. Nu cer iertare. Cer un drept. Ceea ce cer este un proces echitabil. Şi acesta este un drept de bază al oricărui american. Nu vrem să fie aruncaţi oamenii în închisoare fără ca juriul să poată decide că ceea ce au făcut a fost corect sau greşit. Guvernul vrea să aibă un alt tip de proces. Vor să utilizeze proceduri speciale pe care doresc să le secretizeze, doresc ca publicul să nu poată asista, să ştie ce se întâmplă. Şi, cel mai important fapt pentru guvern şi acest lucru este o divergenţă majoră între mine şi guvern, este că doresc ca juriul să poată lua în considerare motivaţiile. De ce am făcut ceea ce am făcut. A fost mai bine pentru Statele Unite? Am beneficiat sau ne-a făcut rău? Ei nu vor ca juriul să ia în considerare acest lucru. Ei doresc ca juriul să analizeze strict dacă aceste acţiuni au fost legale sau ilegale, nu dacă au fost corecte sau greşite. Şi îmi pare rău, dar este contrar scopului unui juriu", a declarat Snowden pentru CBS.

Între timp, NSA a declarat pentru CBS: "Edward Snowden şi-a încălcat obligaţia de a proteja informaţiile secrete şi a trădat încrederea colegilor săi şi a poporului american".

Snowden a cauzat un scandal enorm în administraţia americană, condusă de Barack Obama, refugiindu-se în Hong Kong, unde a petrecut zece zile dând interviuri în care vorbea despre vastul program de monitorizare a populaţiei, construit de agenţiile americane de informaţii.

Apoi a luat un avion pentru a se îndrepta către o ţară din lumea a treia, via Rusia, însă SUA i-a retras paşaportul în timpul zborului, astfel că Snowden a devenit captiv în Rusia, care i-a oferit azil temporar, în schimbul informaţiilor.

În 2013, Snowden a solicitat azil în Franţa sub fostul preşedinte Francois Hollande.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe