Efecte ale restricţiilor pe timp de pandemie: 5.000 de restaurante nu îşi vor redeschide uşile în perioada următoare

Bucătărie
Bucătărie (facebook.com)

În jur de 5.000 de restaurante nu se vor mai putea redeschide la nivel naţional în perioada următoare din cauza pierderilor financiare suferite de la instituirea stărilor de urgenţă şi alertă. Pentru patronii de restaurante provocarea momentului este aceea de a-i convinge pe români că este sigur să vină în locaţiile lor.

“O pierdere foarte mare, dacă ne referim la numărul de locaţii care practic nu mai pot redeschide. Sunt mai bine de 5.000 de locaţii la nivel naţional în industria restaurantelor care nu vor mai putea redeschide, din aproape 45.000 de locaţii, deci, aproximativ 10% din locaţii. Din punct de vedere financiar în industria restaurantelor pierdem 400 de milioane de euro pe lună, practic industria a pierdut un miliard de euro încasări. Un alt lucru important pe care îl pierdem este datorită faptului că industria se va restarta uşor ca un avion care începe să decoleze, nu ştim exact cum vor fi măsurile active implementate - noi ne străduim să păstrăm cât mai mult din colegii noştri din industrie - dar cea mai mare pierdere este fiecare om din această industrie pe care ne-am chinuit în ultimii ani să-i calificăm şi pe care îi pierdem astăzi”, a precizat Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, citat de Agerpres.

La rândul său, Dragoş Petrescu, CEO City Grill, a afirmat că cea mai mare provocare înfruntată de patronii de restaurante este aceea de a-i convinge pe români că este sigur să vină în localurile lor.

“Evident că păstrând regulile de distanţare, se poate folosi mai puţin de jumătate din capacitatea unei terase, adică mai puţin de 20% din capacitatea unui restaurant, vorbim în medie interior cu exterior, adică încă suntem nu la shut-down dar la următorul nivel. Să sperăm ca după cele două săptămâni va trebui să renunţăm la o parte din aceste reguli şi să trecem în faza a doua, în care să mărim capacitatea restaurantelor, dar nu aceasta este provocarea noastră astăzi. Provocarea noastră este să-i convingem pe români că este sigur să vină în restaurante şi din acest motiv prietenul meu cel mai bun este el (dezinfectantul n.r.). Este foarte important să transmitem românilor că vom face toate eforturile ca ei să se simtă şi să fie în siguranţă în restaurantele noastre. Business-ul este pe planul doi. Într-adevăr este un an de pierdere sau în cel mai bun caz de zero”, a explicat Dragoş Petrescu.

Probleme majore sunt înregistrate şi în rândul agenţiilor de turism din cauză că, în perioada februarie-mai, nu au mai fost făcute rezervări, a susţinut Nicolae Demetriade, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

În prezent, în industria turistică din România sunt aproximativ 400.000 de angajaţi iar, dintre aceştia, 12.000 lucrează în cele 2.100 de agenţii de turism existente.