Efectele OUG 114: Rezervele valutare ale României, scădere de peste un miliard de euro într-o lună

Banca Naţională a României(BNR)
Banca Naţională a României(BNR) (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Rezervele valutare ale BNR s-au diminuat în ianuarie cu 1,1 miliarde de euro, economiştii punând această scădere pe seama intervenţiilor pe care BNR le-ar fi făcut pentru a nu lăsa leul să se deprecieze şi mai mult, relatează Hotnews.

Ianuarie a fost luna în care presiunile pe leu au fost foarte puternice, ducând cursul euro până aproape de 4,78 lei. Între timp, lucrurile s-au mai calmat în piaţă, vineri media tranzacţiilor pe perechea leu/euro fiind de 4,75 lei. Potrivit anunţului făcut vineri de bancherii centrali, nivelul rezervelor a coborât la 31,9 miliarde euro, de la 33,06 miliarde euro.

Ce s-ar întâmpla dacă rezerva ar scădea prea mult? „Dacă rezerva ar scădea, România ar fi obligată să achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea împrumuta. Am intra într-un cerc vicios. Mă uitam la nişte emisiuni televizate şi vedeam că nimeni nu sesizează acest lucru. Dezbaterile publice ar trebui să aibă la bază legile aritmetice”, declara în 2010 Guvernatorul BNR.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie