Efectul deciziei CCR. Judecătorii anulează interceptările într-un megadosar de trafic de influenţă

Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat aproape 40 de mandate de supraveghere tehnică în baza cărora au fost puse în aplicare, cu ajutorul SRI, zeci de interceptări ambientale sau telefonice într-un dosar care viza corupţia din magistratură, relatează Ziare.com

În acest caz, sunt trimişi în judecată Flori Maior, soţia fostului deputat Dorin Lazăr Maior, condamnată în primă instanţă la 6 ani şi 4 luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă şi George Costin, fost secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor, condamnat în primă instanţă la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

Într-un alt dosar, George Costin este condamnat definitiv la 3 ani cu suspendare pentru iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, folosire a influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite în formă continuată şi spălare a banilor în formă continuată.

În faza de fond, Tribunalul Braşov a dat pedepse dure în acest caz. Unul dintre protagoniştii principali ai dosarului, Horia Liviu Lascu, persoana care ar fi pretins că ar avea cunoştinţe în justiţie la cel mai înalt nivel şi ar fi promis că va interveni, prin persoanele pe care le cunoaşte, pentru obţinerea unor soluţii favorabile, a fost condamnat la 6 ani de închisoare.

Potrivit DNA, discuţiile din acest caz vizau inclusiv obţinerea rejudecării dosarului lui Dorin Lazăr Maior, fost deputat PDSR/PSD, fost lider al unor asociaţii de revoluţionari, condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul Romexterra.

În prezent, cazul este în faza de apel la Curtea de Apel Alba Iulia. Pe 28 mai însă, instanţa a constatat nulitatea absolută a actelor de punere în executare a măsurilor de supraveghere tehnică încuviinţate de judecători în anul 2015. Este vorba de măsuri care fuseseră aprobate de Curtea de Apel Braşov şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit portalului instanţelor.

Potrivit minutei, au fost excluse din materialul probator toate procesele-verbale de consemnare a activităţilor de supraveghere tehnică, constând în interceptarea comunicaţiilor, supravegherile video, audio sau prin fotografiere în mediul ambiental a inculpaţilor.

Suportul tehnic în acest caz a fost realizat de Serviciul Român de Informaţii.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne