Efectul protestelor. Iranul anunţă că "Poliţia pentru moralitate" va fi desfiinţată

În Iran, continuă protestele generate de moartea tinerei Mahsa Amini
În Iran, continuă protestele generate de moartea tinerei Mahsa Amini (Youtube - captură ecran)

După mai bine de două luni de proteste declanşate de arestarea şi moartea tinerei Mahsa Amini, procurorul general al Iranului a declarat că "poliţia pentru moralitate" din ţară va fi desfiinţată, potrivit unor informaţii apărute duminică în presă.

"Poliţia pentru moralitate nu are nimic de-a face cu sistemul judiciar", a declarat procurorul general Mohammad Jafar Montazeri, citat sâmbătă târziu de agenţia de presă ISNA, preluată de Deutsche Welle.

Cu toate acestea, nu este clar dacă forţa va fi înfiinţată din nou într-un alt context sau sub un alt nume. Agenţiile de presă de stat au raportat că procedurile judiciare pentru infracţiuni de "moralitate" şi condamnările la moarte vor continua.

Kamran Matin, lector principal de relaţii internaţionale la Universitatea din Sussex, a declarat pentru DW că anunţul ar trebui privit cu circumspecţie.

"Iniţial, aş emite o notă de precauţie cu privire la acest anunţ, deoarece, aşa cum a spus procurorul general, aşa-numita poliţie pentru moralitatenu face parte din sistemul judiciar, ci este un organ al sistemului judiciar. De fapt, făcea parte din aşa-numitele forţe de aplicare a legii sau din forţele de poliţie", a spus Matin şi a subliniat: "Un astfel de anunţ ar trebui într-adevăr să fie făcut de către această instituţie şi acest lucru nu s-a întâmplat încă."

Teheranul sub presiune

"Bineînţeles, sistemul judiciar continuă să monitorizeze acţiunile comportamentale", a declarat Montazeri la o conferinţă de sâmbătă în care a prezentat politica bazată pe religie.

În septembrie, Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit în custodia poliţiei pentru moralitate, după ce a fost arestată pentru că nu purta în mod corespunzător hijab. Moartea ei a declanşat un val de proteste antiguvernamentale.

Regimul de la Teheran a fost supus unor presiuni considerabile de la moartea lui Amini.

Sâmbătă, Montazeri a mai afirmat că autorităţile revizuiesc legea veche de zeci de ani care impune femeilor să poarte văl pentru a vedea dacă este nevoie de "modificări".

Cine sunt "poliţiştii pentru moralitate"

Aşa-numita poliţie pentru moralitate este o unitate a poliţiei iraniene însărcinată cu aplicarea legilor privind codurile vestimentare islamice şi alte comportamente în public.

Aceştia au început să patruleze pe străzi în 2006, după ce au fost instituiţi de preşedintele de linie dură Mahmoud Ahmadinejad.

În conformitate cu legislaţia iraniană, femeile şi fetele ce au trecut de pubertate trebuie să poarte un văl pe cap şi haine largi în public.

Poliţia pentru moralitate a fost acuzată că reţine în mod arbitrar femei pentru abateri de la codul vestimentar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe