Efectul Recorder: Ce se ascundea în spatele incidentului “de neînţeles” pentru Bode

Tiberiu Boşutar
Tiberiu Boşutar (Facebook / Legea-Codrului)

Jurnalistul Alex Nedea de la Recorder a declarat, joi, că dezvăluirile făcute de organizaţia media cu privire la tăierile ilegale de lemn din Bucovina nu au rămas fără efect. Mai exact, susţine Nedea, ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunţat în această săptămână că a fost finalizat controlul la Dealu Negru şi au fost constatate 33 de infracţiuni.

Asta în condiţiile în care, anul trecut, după atacarea unui activist şi a doi jurnalişti care investigau tăierile ilegale din respectiva zonă, Bode afirma că întregul incident este de “neînţeles” pentru el deoarece, potrivit dovezilor, exploatarea lemnului de acolo s-ar fi făcut legal.

“Dezvăluirile Recorder despre mafia lemnului din pădurile Bucovinei continuă să producă efecte. Acum câteva luni activistul Tiberiu Boşutar şi jurnaliştii Mihai Dragolea şi Radu Mocanu au fost bătuţi în pădure de silvicultori de la Ocolul Dealu Negru. Imediat după incident, ministrul de Interne Lucian Bode dădea un interviu în care îşi arăta nedumerirea: ‘Cei care exploatau masa lemnoasă acolo o făceau legal’. Incidentul era ‘de neînţeles’ pentru dl Bode.

La o săptămână de la atac, când nicio autoritate nu găsise încă nimic în neregulă la cei de la Dealu Negru, noi am intrat în pădurile aceluiaşi ocol silvic şi am arătat ce aveau de ascuns cei de acolo: obişnuiau să taie arbori sănătoşi cu acte de arbori uscaţi. Evidenţele erau atât de mari încât autorităţile au promis totuşi un control extins şi riguros.

Săptămâna aceasta acelaşi ministru de Interne Lucian Bode a anunţat că a fost finalizat controlul la Dealu Negru. Au fost constatate 33 de infracţiuni. Nu sunt convins că au descoperit tot ce era de descoperit, dar de la zero la 33 de infracţiuni e totuşi un progres”, a precizat jurnalistul, pe pagina sa de Facebook.

(Facebook / alex.nedea)

Totodată, Alex Nedea a afirmat că Recorder va continua să mai investigheze tăierile ilegale de lemn:

“Vom mai intra în pădurile acestei ţări, pe ici, pe colo. Vom mai intra la scurt timp după ce autorităţile vor fi ieşit ca să anunţe că nu sunt probleme, să stăm liniştiţi”.

Reamintim că regizorul şi jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internaţional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut anul trecut de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coşna, din judeţul Suceava. Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu şi activistul de mediu Tiberiu Boşutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina.

Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-şi cunoştinţa în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei, toţi cei trei având nevoie de îngrijiri medicale. Echipamentul şi toate înregistrările lui Dragolea au fost distruse. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

Ulterior, ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că, potrivit dovezilor, exploatarea lemnului în pădurea respectivă s-ar fi făcut legal, motiv pentru care i se pare de “neînţeles” întregul incident.