Efectul Recorder: Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş a fost demis

Ovidiu Ianculescu
Ovidiu Ianculescu (Screenshot)

Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş a dispus, miercuri, demiterea directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş (SGA), Ionuţ Cengher, ca urmare a declaraţiilor sale publice, a anunţat Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR).

"În această dimineaţă, conducerea Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş, în urma consultării cu reprezentanţii conducerii Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), a dispus demiterea directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), Ionuţ Cengher, ca urmare a declaraţiilor sale publice care nu fac cinste unei instituţii de o asemenea importanţă în gospodărirea apelor din judeţul Mureş", se precizează într-un comunicat citat de Ziare.com.

Documentul face referire la declaraţiile pe care Cengher le-a făcut jurnaliştilor de la Recorder. Printre altele, acesta nu a ştiut să răspundă la întrebarea privind numărul Legii apelor române. Mai mult, întrebat cum se face că ocupă postul de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor când nu are nici măcar o zi de experienţă în domeniu, Cengher a răspuns că el doar a cerut o detaşare în cadrul instituţiei Apele Române, dar că nu are de unde să ştie care sunt criteriile şi cerinţele pentru postul pe care îl ocupă acum.

Postul rămas liber va fi ocupat, temporar, de către George Vlasiu, de profesie inginer constructor, angajat al SGA Mureş de peste şase ani.

"Reamintim că demisia fostului director SGA Mureş, Ovidiu Ianculescu, caz relatat de publicaţia Recorder, a fost o decizie personală, depusă oficial la începutul lunii februarie a acestui an. Acesta a acceptat funcţia de inginer şef în cadrul SGA Mureş 5 zile mai târziu de la această decizie, fiind consecvent în hotărârea personală de retragere din funcţia de director al SGA Mureş. În plus, declaraţiile lui Ovidiu Ianculescu privind rolul şi atribuţiile directorului general ANAR sunt incorecte", susţin reprezentanţii ANAR. Detalii aici.

Oficiali de la "Apele Române" susţin că legislaţia în vigoare prevede că directorul general al ANAR nu poate demite, numi sau suspenda un director al SGA.

Precizăm că, potrivit Recorder.ro, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş, inginerul Ovidiu Ianculescu, a fost forţat să îşi dea demisia după ce funcţia îi fusese promisă unui membru PNL. Totul s-ar fi întâmplat după ce conducerea Apelor Române a fost preluată, la începutul acestui an, de liberalul Ervin Molnar. Sursa citată informează că Ianculescu a ajuns directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş la doar 36 de ani şi exclusiv pe baza pregătirii profesionale: a terminat o facultatea de construcţii hidrotehnice, a condus şantiere şi a dat un concurs pentru care a fost nevoit să stăpânească o bibliografie stufoasă şi sute de pagini de legislaţie. Detalii aici.