Egipt: Navă a Marinei atacată de bărbaţi înarmaţi în Marea Mediterană


Bărbaţi înarmaţi au atacat o navă a Marinei egiptene în Marea Mediterană, 12 noiembrie 2014.
Bărbaţi înarmaţi au atacat o navă a Marinei egiptene în Marea Mediterană, 12 noiembrie 2014. (Getty Images)

Mai mulţi bărbaţi înarmaţi au atacat miercuri o navă a Marinei egiptene în Marea Mediterană, conform mass-mediei de stat. Atacul s-a soldat cu rănirea a cinci marinari iar alţi opt au fost daţi dispăruţi.

Potrivit surselor, nava egipteană ar fi luat foc în timpul atacului care a avut loc la 70 km nord de portul Damietta.

Patru ambarcaţiuni au fost folosite în atacul teroriştilor, a declarat armata egipteană, adăugând că 32 de atacatori au fost arestaţi. De asemenea, patru bărbaţi înarmaţi au fost ucişi după ce au deschis focul asupra navei.

Marina egipteană deseori interceptează traficanţi de droguri şi de imigranţi lângă coasta mediteraneană a Egiptului.

Armata înfruntă o rebeliune islamistă în tulburata Peninsulă Sinai, unde jihadiştii şi-au intensificat atacurile împotriva poliţiei şi soldaţilor după răsturnarea de la putere a preşedintelui islamist Mohammed Morsi, anul trecut.

Grupul din spatele atacului nu a fost încă identificat iar presa locală a raportat că forţa aeriană egipteană a fost implicată şi trimisă la faţa locului pentru a-i forţa pe atacatori să renunţe la planurile lor.

Atacul are loc după ce o maşină capcană a fost descoperită în faţa unui restaurant fast-food din oraşul de coastă El-Arish, în peninsula Sinai, în seara zilei de marţi. Un oficial al ministerului egiptean de interne a declarat pentru AFP că bomba a fost detonată la distanţă de către poliţie, într-o explozie controlată, după ce majoritatea rezidenţilor fuseseră evacuaţi, adăugând totuşi că unii oameni au fost răniţi de sticla spartă.

Aceste atacuri au loc la câteva zile după ce grupul jihadist egiptean Ansar Beit al-Maqdis a promis supunere militanţilor Statului Islamic, care au preluat controlul asupra unor mari părţi din Siria şi Irak.

Grupul Ansar Beit al-Maqdis (sau Campionii Ierusalimului) a fost în spatele unei serii de atacuri împotriva unor ţinte militare şi poliţieneşti în peninsula Sinai – văzută ca o fortăreaţă a grupului terorist.

Luna trecută, autorităţile egiptene au declarat o stare de urgenţă pentru o perioadă de 3 luni după ce 31 de soldaţi au fost ucişi în două atacuri militante separate, în 24 octombrie, în apropiere de El-Arish.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe