ELCEN o acuză pe Firea de dezinformare: Falimentul RADET este rezultatul exclusiv al deciziilor gresite luate de Gabriela Firea

Gabriela Firea (Epoch Times România)
Loredana Diacu
18.05.2024

Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN) o acuză pe Gabriela Firea - candidată din partea PSD la Primăria Capitalei - că manipulează opinia publică şi dezinformează.

Într-un lung comunicat de presă, ELCEN-ul arată că principala vinovată de falimentul RADET este Firea.

"RADET a intrat în faliment din cauza incompetenţei, indolenţei şi a nepăsării Primăriei Generale conduse de Gabriela Firea", transmite ELECEN.

Redăm integral comunicatul ELCEN:

"Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET. Ca urmare a informaţiilor transmise cu intenţie clară de manipulare a opiniei publice de către Gabriela Firea în cadrul emisiunii "Culisele Statului Paralel" difuzată în data de 16.05.2024 cu privire la faptul că ELCEN a cerut falimentul RADET, Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) aduce următoarele clarificări pentru o corectă informare a opiniei publice:


În 2016, RADET şi ELCEN se aflau într-o situaţie financiară foarte dificilă din cauza unei datorii de 3,9 miliarde de lei, sumă datorată de RADET către ELCEN şi provenită dintr-o sub-bugetare cronică a RADET de către Primăria Municipiului Bucureşti. Situaţia dezastruoasă în care se aflau cele două companii a fost cauzată de neplata sau plata cu întârziere a subvenţiilor la care s-a angajat Primăria Generală, ceea ce a condus la acumularea de penalităţi şi intrarea în insolvenţă a celor două companii în octombrie 2016. Lanţul cauzal s-a derulat firesc în contextul în care Municipiul Bucureşti nu a achitat subvenţiile către RADET; aceasta lipsită fiind de resursele financiare necesare, nu şi-a a achitat, la rândul său obligaţiile financiare către ELCEN şi a intrat în insolvenţă, iar ELCEN a acumulat datorii la furnizorul de gaze şi a intrat şi ea în insolvenţă.

RADET avea la finalul anului 2015 datorii de cca 3,6 miliarde de lei faţă de ELCEN, iar la finalul lunii iunie 2016, datoriile au ajuns la aprox. 3,9 miliarde lei, potrivit Raportului asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia insolvenţei RADET Bucureşti, document întocmit de ROMINSOLV, Administratorul Judiciar al RADET (numit de instanţă în această calitate în data de 7 octombrie 2016).

Din cauza acestei subfinanţări cronice, întreg sistemul de termoficare a fost periclitat. RADET nu a avut bani să repare sau să înlocuiască reţeaua, ceea ce a condus la întreruperi în furnizare si pierderi imense. ELCEN, la rândul său, nu a mai putut accesa finanţări pentru investiţii noi şi a fost nevoită să reziste în condiţii de subfinanţare şi să facă eforturi deosebite pentru a asigura continuitatea furnizării căldurii şi a apei calde către bucureşteni.

În perioada 2016-2019, Primăria Municipiului Bucureşti condusă de Gabriela Firea nu doar că nu a avut soluţii constructive pentru rezolvarea problemei termoficării, însă a creat un şir lung de tergiversări, incoerenţe, sfidări ale legii insolvenţei, manipulări ale opiniei publice, ceea ce a blocat sistematic procesul de reorganizare a celor două companii şi, implicit, reabilitarea sistemului de termoficare.

Reamintim că în 2019, RADET a intrat în faliment din cauza incompetenţei, indolenţei şi a nepăsării Primăriei Generale conduse de Gabriela Firea. În conjunctura descrisă mai sus, dublată de acumularea datoriilor RADET către ELCEN, de accentuarea deteriorării stării reţelei de termoficare, amplificarea pierderilor de agent termic din sistem, precum şi de neaccesarea finanţării europene pentru reabilitarea acestuia, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis intrarea în faliment a RADET.

Având în vedere contextul precizat, afirmaţia dnei. Gabriela Firea conform căreia ELCEN a cerut falimentul RADET nu are nicio legătură cu realitatea, ci reprezintă mai degrabă, aşa cum dna Firea ne-a obişnuit deja, o deviere intenţionată de la cauza reală a problemelor.

Încă de la intrarea în insolvenţă în 2016 şi până la intrarea în faliment în 2019, RADET a fost subfinanţată constant de către PMB, aşa cum reiese chiar din Addendum-ul la Planul de Reorganizare al RADET publicat în B.P.I. la 21.12.2018, unde ROMINSOLV (Administratorul Judiciar al RADET numit în instanţă în această calitate în 7 octombrie 2016) evidenţiază clar lipsa resurselor financiare pentru susţinerea planului de reorganizare al RADET: Primăria Municipiului Bucureşti nu a aprobat componenta de finanţare, astfel că Planul de reorganizare rămâne cu acelaşi program de plăţi generat doar de activitatea curentă.

Primăria Capitalei prin Primarul General, Gabriela Firea, a ales să nu facă nimic pentru termoficare, ci să cheltuiască banii bucureştenilor pe festivaluri, concerte şi acţiuni de imagine, definitivând distrugerea RADET şi periclitând situaţia economică a ELCEN.

ELCEN nu a urmărit niciodată falimentul RADET, ci salvarea sistemului centralizat de termoficare. Încă de la intrarea în insolvenţă, ELCEN a depus toate eforturile de a găsi, împreună cu toţi factorii decizionali (Ministerul Energiei, RADET, Primăria Municipiului Bucureşti şi celelalte instituţii implicate) o cale constructivă de a crea contextul favorabil atragerii de fonduri pentru realizarea investiţiilor în vederea respectării criteriilor de eficienţă energetică şi asigurării unui serviciu public durabil şi de calitate către locuitorii capitalei, urmărind în permanenţă evitarea falimentului cu consecinţe dezastruoase asupra sistemului de termoficare.

Ca urmare a faptului că a efectuat toate demersurile prevăzute de legea insolvenţei, având planul de reorganizare aprobat, ELCEN a urmat toţi paşii necesari pentru concretizarea obiectivului menţionat şi în planul său de reorganizare, şi anume: "realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică a Municipiului Bucureşti - producere, transport, distribuţie şi furnizare prin intermediul unui Sistem de alimentare centralizat cu energie termică ("SACET,,) integrat, fiind urmărită creşterea performanţei serviciului public în condiţii de eficienţă energetică şi economică."

În oglindă, în ceea ce priveşte planul de reorganizare a RADET, depus în februarie 2018, această propunere de plan nu a fost niciodată supusă dezbaterii în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, creând astfel incertitudine în ceea ce priveşte transparenţa şi legalitatea unei astfel de acţiuni.

În acest context, reamintim faptul că PMB-Firea a avut posibilitatea de a achita doar 1,1 miliarde de lei (sumă rezultată în urma raportului de reevaluare a creanţei, întocmit de un evaluator independent), adică la valoarea de piaţă a creanţei estimată în cazul vânzării forţate către un potenţial comparator. În 2019, PMB a refuzat să recunoască creanţa de 1,1 miliarde lei, blocând procesul de reorganizare în condiţiile în care sănătatea şi bunăstarea a milioane de oameni şi agenţi economici, precum şi şcoli, spitale, grădiniţe, depindeau de sistemul de termoficare. Daca ar fi avut cel mai mic interes pentru cetăţeni şi pentru Capitala, Gabriela Firea putea rezolva problema termoficării în Bucureşti. A avut la dispoziţie multiple variante, însă a ales să nu facă nimic. Astfel, la 11 noiembrie 2019, Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au pronunţat definitiv falimentul RADET.

Falimentul RADET este rezultatul exclusiv al deciziilor greşite luate de Gabriela Firea în timpul mandatului său de primar general. Era obligaţia Primarului să gestioneze un plan de reorganizare viabil şi agreat cu creditorii RADET. Era obligaţia Primarului să se asigure că acest plan este agreat în Consiliu, că este votat şi că are sursă de finanţare (fapt confirmat şi de Rominsolv). Gabriela Firea nu a făcut nimic din toate acestea. Trebuie acum să-şi asume responsabilitatea pentru rezultatul catastrofal pe care l-a obţinut.

Falimentul RADET şi colapsul sistemului de termoficare din Bucureşti este dezastrul care s-a definitivat în timpul mandatului Gabrielei Firea şi este rezultatul neputinţei de a gestiona termoficarea din Bucureşti.

Începând cu anul 2017, degradarea sistemului de termoficare s-a accentuat, astfel că pierderile în reţea s-au dublat ajungând de la 1000 la peşte 2000 de tone de apă fierbinte pe oră.

Furnizarea agentului termic şi a apei calde către bucureşteni a fost asigurată nu de grija PMB-Gabriela Firea pentru infrastructura critică a Bucureştiului, ci din preocuparea ELCEN/Ministerul Energiei de a continua furnizarea pentru confortul locuitorilor capitalei în ciuda faptului că nu a încasat banii pentru energia termică livrată.

Termoficarea din Bucureşti rămâne, din păcate, una din problemele grave ale Bucureştiului, nici în perioada 2020-2024 nu s-a realizat nimic notabil: avariile sunt tot frecvente, în continuare zeci de blocuri rămân fără apă caldă, pierderi mari de energie termică prin conducte, fuziunea Elcen-Termoenergetica nerealizată, datoriile către ELCEN au continuat să crească de la 250 milioane lei în 2020 la 1 miliard de lei în 2024. ELCEN se află în punctul în care depune proiecte pentru finanţarea implementării de CET-uri noi, moderne şi eficiente. PMB trebuie să-şi asume responsabilitatea asumată şi să plătească pentru energia termică livrată de ELCEN.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor