Electrica va înapoia consumatorilor banii proveniţi din taxarea suplimentară la factura de curent electric

(photos.com)

Electrica intenţionează să returneze treptat consumatorilor în perioada următoare suma de 50 de milioane de lei, care i-a revenit din taxarea dublă a certificate verzi în 2012 la factura de energie electrică.

„Deşi costul cu Certificatele Verzi a fost evidenţiat separat în factura de energie electrică, pentru motive de transparenţă, încă din septembrie 2012, ANRE nu a redus corespunzător tariful reglementat de furnizare. Acest fapt a determinat suportarea de către consumatori de costuri duble cu Certificatele Verzi (prin includerea acestor costuri în tariful reglementat şi prin facturarea separată a costului cu Certificatele Verzi) pentru perioada septembrie 2012- iulie 2013”, scrie în prospectul de listare la bursă a companiei, citat de evz.

Astfel că ANRE s-a hotărât să returneze aceste venituri suplimentare consumatorilor prin reducerea tarifelor de furnizare în perioada următoare, potrivit prospectului de listare.

„Conducerea (Electrica - n.r.) consideră că suma suplimentară încasată, respectiv expunerea totală este de aproximativ 50 milioane lei. Începând cu iulie 2013, conform tarifelor aprobate de către ANRE, preţul fără valoarea Certificatelor Verzi la care Electrica Furnizare furnizează energie electrică către consumatorii casnici pe piaţă reglementată a scăzut cu 1,3%. Conducerea consideră că această reducere a tarifelor la nivel de industrie în perioada reglementată iulie 2013 - iulie 2014 a determinat economii la nivelul consumatorilor Electrica Furnizare de aproximativ 20 milioane lei”, este notat în prospect.

Compania Electrica se aşteaptă ca tarifele să scadă, astfel încât începând cu 1 iulie 2014 consumatorii să recupereze plăţile suplimentare suportate în perioada în care certificatele verzi au fost încasate de două ori.

În perioada 16 - 25 iunie 2014 se va prezenta oferta publică primară iniţială de vânzare a unui număr de 177.188.744 de acţiuni Electrica, conform prospectului aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Preţul minim pentru listarea Electrica este de cel puţin 11 lei/acţiune, iar maximul se ridică la 13,5 lei/acţiune, aşa că statul poate obţine cel puţin 435 de milioane de euro.