Eliberarea Chinei: un efort fundamental

Producătorul Kean Wong (stânga) şi regizorul Michael Perlman au dat ziarului The Epoch Times un interviu în exclusivitate în San Francisco, pe 25 ianuarie 2013
Producătorul Kean Wong (stânga) şi regizorul Michael Perlman au dat ziarului The Epoch Times un interviu în exclusivitate în San Francisco, pe 25 ianuarie 2013 (Catherine Yang / The Epoch Times)

Valurile mişcării de eliberare a Chinei se răspândesc în întreaga zonă a Golfului, afirmă doi realizatori de filme documentare.

Documentarul de 53 de minute "Free China: The Courage to Believe" ("China liberă: Curajul de a crede") a fost difuzat săptămâna trecută în Sacramento, San Jose şi San Francisco, în prezenţa regizorului Michael Perlman şi a producătorului Wong Kean.

Ca rezultat al acestor proiecţii, Perlman a declarat că în prezent există încă o duzină de difuzări planificate în zona golfului, la cluburi Rotary, universităţi şi Camera de Comerţ.

"La sediul Google, oamenii au venit la noi după vizionare şi ne-au spus că vor să fie direct implicaţi în promovarea libertăţii Internetului. Acesta este un lucru mare", a declarat Perlman. "Diverşi [profesori] au venit la noi şi ne-au spu: 'vrem să difuzăm documentarul la scolile noastre'."

Filmul spune povestea a doi practicanţi Falun Gong - Jennifer Zeng, o fostă membră de partid, si a dr-ului Lee Charles, un om de afaceri american, şi a modului în care aceştia au îndurat persecuţia Partidului Comunist Chinez, cauzată de credinţa lor.

Perlman, regizorul filmului "Tibet: Dincolo de frică", a declarat că simte o responsabilitate personală pentru eliberarea Chinei.

"Nu am ştiut că existau mai mult de 70 de milioane de practicanţi Falun Gong în China înainte de represiune. Şi aproape nimeni din cei pe care îi cunoşteam nu ştiau despre ea", a spus Perlman. "M-am gândit că era foarte important ca lumea să afle acest lucru şi că aceasta era o mişcare frumoasă, o mişcare paşnică, ce a fost atât de suprimată".

Cu trei ani în urmă, Perlman si Wong s-au întâlnit la un eveniment de semnare de carte. Perlman tocmai realizase un film despre eliberarea Tibetului, iar Wong a spus că între ei a existat "imediat o legătură karmică". Au decis să facă un film despre eliberarea Chinei.

"Ne-am dat seama că trebuie să eliberăm China pentru a elibera Tibetul. Ar fi un lucru incredibil să faci parte din aşa ceva", a spus Perlman. Era pentru prima dată când afla despre persecuţia împotriva Falun Gong şi, ca o persoană cu o conexiune profundă cu învăţăturile budismului şi taoismului, prima reacţie a lui Perlman a fost de şoc, "apoi un sentiment de responsabilitate pentru relatarea situaţiei din China".

Pentru Wong, aceasta a fost un proiect la care se gândea de 11 ani şi o problemă oarecum personală.

"Bunicii mei au plecat din China cu aproximativ o sută de ani în urmă, dar am crescut într-o familie chineză foarte tradiţională în Australia", povesteşte Wong. "Îmi aduc aminte că în timpul masacrului din Piaţa Tiananmen, în 1989, eram la liceu şi că incidentul m-a afectat profund. Mi-am petrecut toată vara scriind despre asta, chiar şi pentru şcoală. M-am simtit neputincios. M-am gândit la ce am putea face împotriva acestei dictaturi monolitice?"

Zece ani mai târziu, când a crezut că China a intrat într-o stare de dezvoltare, persecuţia împotriva Falun Gong a început în China. Wong, care împreună cu familia sa practică Falun Gong, s-a întâlnit cu Zeng în 2001, când ea a evadat din China, luând cu ea şi memoriile sale.

"Am ajutat-o ​​cu azilul politic şi cu obţinerea statutului de refugiat. Acele luni m-au ajutat cu adevărat să-mi schimb viaţa într-un mod deosebit", a afirmat Wong. "Câţiva ani mai târziu, m-am gândit că cineva ar trebui să facă un film despre viaţa lui Jennifer. I-am spus acest lucru când am întâlnit-o prima dată, acum 11 ani. "

Zeng a scris o carte despre cum a fost trimisă într-un lagăr de muncă şi torturată pentru convingerile sale.

"Pentru mine a fost povestea unei mame", a spus Perlman. "Ea încearcă să se întoarcă acasă, dar cum va putea ea echilibra întoarcerea acasă cu păstrarea convingerilor ei?"

Zeng a fost o membră a Partidului Comunist şi a crescut cu convingerea că Partidul este glorios.

Atunci când Falun Gong a apărut prima dată în China, mişcarea a devenit foarte populară în ţară, iar beneficiile sale pentru sănătate au fost lăudate chiar de partid. Atunci când practica a fost interzisă în 1999, lui Zeng nu-i venea să creadă, dar nu a fost de acord să nu mai practice Falun Gong şi a fost arestată.

Renunţarea la practică a fost singura şansă a acestei mame ca să se întoarcă la familia ei.

Decizia ei a fost foarte dureroasă şi emoţionantă, a afirmat Perlman.

"Se numeşte "Curajul de a crede", dar asta nu înseamnă că nu simţi frică", a spus Perlman. "Lui Jennifer i-a fost frică".

Perlman a citit cartea lui Zeng şi avea să afle cum mulţi dintre practicanţii renunţă la practică din cauza torturii mentale şi fizice severe.

"Dar ei nu vorbesc despre asta, e ca şi cum ar fi un secret ascuns din ruşine. ... Ea şi-a dat seama că trebuie să spună lumii povestea ei ... în speranţa că mulţi din oamenii pe care i-a lăsat în urmă în lagăre vor fi eliberaţi", declară Perlman.

Lee, pe de altă parte, este un cetăţean american, pe care Wong l-a descris ca pe un erou care a mers înapoi în China pentru a încerca să îşi salveze poporul.

"Este asemănătoare cu povestea oricui, a oricui trăieşte o viaţă bună. Are acea persoană de gând să se bucure de ea? ... Sau va simţi că are un scop mai mare în viaţă?", a spus Perlman. "El a ales varianta a doua, ceea ce este foarte mult. A mers înapoi în China şi a ajutat la eliberarea Chinei. Acesta este un important factor motivant".

Cei doi au abordat problema din toate părţile, apelând la experţi cum ar fi David Kilgour, fost secretar canadian de stat, care a fost printre primele persoane ce au expus recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong din China; reprezentantul Smith Chris, preşedintele Comisiei executive a Congresului în China, şi Ethan Gutmann, om de afaceri şi autor al cărţii "Pierderea Noii Chine", pentru a explica aspectele economice, politice şi etice ale acestei persecuţii în curs de desfăşurare.

"Prin efectuarea acetui lucru, prin promovarea eliberării Chinei, aducem beneficii Americii", a declarat Perlman.

"Există elemente din China care doresc o armată mai agresivă şi există elemente din China care încearcă să iasă în evidenţă pe scena internaţională şi susţin regimurile care îşi suprimă propriul popor, sau sunt ostile Statelor Unite ale Americii. O Chină liberă va face din America o ţară mai sigură".

O mişcare pentru eliberarea Chinei are loc deja, iar Perlman si Wong speră ca acest film să ajute la accelerarea acestui efort.

"Deja vedeţi acest lucru. Ei estimează că aproximativ anual au loc 150.000 de proteste în interiorul Chinei. Există atât de mulţi oameni care ştiu că trebuie să se întâmple o schimbare pozitivă în interiorul Chinei, aceştia variind de la muncitori care nu sunt plătiţi, la agricultori ale [căror] terenuri [sunt] confiscate, până la grupurile de mediu", a declarat Perlman.

Wong susţine că primul pas este conştientizarea cu privire la recoltarea forţată de organe, munca silită din închisori şi persecutarea diferitelor credinţe din China. Al doilea pas ar fi implementarea unor eforturi locale de a schimba oamenii din telespectatori pasivi în avocaţi ai drepturilor omului. Acest film face ambele lucruri.

"Acest film duce la conştientizare ... fiind unul din cele mai puternice media", a spus Wong. "Acesta influenţează oamenii să ia măsuri."

"Facem câteva sute de difuzări", a susţinut Wong. O difuzare teatrală şi una multi-media este planificată pentru această vară, iar filmul va fi disponibil on-line pentru streaming şi descărcare. Wong nu va da nume, dar există şi planuri de a înregistra o melodie despre Eliberaţi China, cu un actor de la Hollywood, iar acele şapte minute suplimentare vor fi incluse în filmul ce va fi difuzat în această vară.

"Următoarea fază – vrem să difuzăm acest lucru în China", a spus Wong.

"Internetul se poate răspândi peste tot", a afirmat Wong. Grupurile media, cum ar fi New Tang Dynasty Television, co-producător al filmului, au încercat multă vreme să spargă firewall-ul din China, pentru a permite circulaţia liberă a informaţiilor.

"Iar când oamenii pot comunica liber între ei, atunci ar putea continua să-şi mobilizeze eforturile pe o gamă largă de probleme din interiorul Chinei", a afirmat Perlman.

Wong speră că viitorii lideri din China vor vedea filmul şi vor fi inspiraţi. "Odată ce tot mai mulţi oameni vor afla adevărul despre nedreptăţile ce se întâmplă cu adevărat în interiorul Chinei – fără îndoială că acest lucru va scoate la iveală viitori Ghandi şi Martin Luther King în interiorul Chinei. Iar ei vor fi viitorii lideri [despre care] sperăm că vor aduce lucruri măreţe în China."

"Cred că odată ce am creat o campanie la nivel local, vom putea inspira oamenii din interiorul Chinei sa ceară dreptate într-un mod paşnic", a mai spus Wong.