Elicopterul Ingenuity zboară pe Marte [video]

Elicopterul Ingenuity
Elicopterul Ingenuity (captură video Youtube NASA)

Elicopterul Ingenuity de la NASA, aflat pe planeta Marte, a făcut istorie, fiind prima navă spaţială care a realizat un zbor controlat şi motorizat pe o altă planetă decât Pământul.

Luni, 19 aprilie, o cameră de pe roverul Perseverance, care a lansat micul elicopter de 1,8 kg peste craterul Jezero de pe Marte, a înregistrat în imagini, luate de la 60 de metri distanţă, modul în care Ingenuity îşi mişca lamele rotoarelor sale, ulterior rămânând suspendat în aer.

Elicopterul Ingenuity zboară în atmosfera extrem de rarefiată a planetei, care are în jur de 1% din densitatea atmosferei de pe Terra. Având în vedere că atmosfera lui Marte este atât de rarefiată, Ingenuity este conceput să fie uşor, lamele rotoarelor fiind mult mai mari şi învârtindu-se la 2.500 de rotaţii pe minut, mult mai rapid decât în cazul unui elicopter cu masa lui Ingenuity pe Terra.

Elicopterul Ingenuity este o demonstraţie de tehnologie, adică un proiect care încearcă să testeze o capabilitate nouă pentru prima dată.

Imaginile, care prezintă un zbor de câteva secunde, au fost distribuite de contul Twitter al misiunii.

În acelaşi timp, NASA a transmis în direct operaţiunile de zbor, inclusiv o imagine a umbrei proiectate pe sol de elicopter, realizată de camera care este adăpostită în partea sa inferioară.

Elicopterul nu transportă instrumente ştiinţifice şi nu face parte din misiunea ştiinţifică Perseverance. Scopul lui Ingenuity este strict ingineresc. Ingenuity va încerca până la cinci teste de zbor în decurs de 30 zile marţiene (31 zile pământene).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură