Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din istorie [video]

Elisa Leonida Zamfirescu
Elisa Leonida Zamfirescu (wikipedia.org)

Elisa Leonida Zamfirescu a devenit prima femeie inginer din istorie. Acest weekend marchează aniversarea a 131 de ani de la naşterea sa, ocazie cu care Google i-a dedicat un doodle. Născută la Galaţi, în anul 1887, a încercat fără succes să se înscrie la Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti, după terminarea liceului cu note mari. Cu toate acestea, ea a fost respinsă fiind femeie, aşa că a decis să plece la Berlin.

Elisa Leonida s-a înscris în 1909 la Academia Regală Tehnică din Berlin, la Charlottenburg, devenind prima femeie studentă a acestei universităţi. Dar şi acolo a fost acceptată cu greu, din cauza aceloraşi prejudecăţi. Rectorul s-a simţit obligat să-i atragă ferm atenţia ca „nu cumva să dea prilej de nemulţumire, ea fiind un caz aparte”. La cererea sa de înscriere, decanul Hoffman s-a lăsat convins cu greu, invocând ca argument chemarea esenţială a femeii, cei trei K - Kirche, Kinder, Kuche (biserica, copiii, bucătăria). Acelaşi decan, dar şi alţi profesori, în timpul studiilor şi în laboratoare, o ocoleau, ignorându-i prezenţa. Cu răbdare, cu dârzenie şi cu silinţă, a transformat prejudecăţile, ostilitatea şi privirile batjocoritoare în admiraţie generală, chiar a decanului Hoffman, care, înmânându-i diploma, a declarat, printre altele: „Die Fleissigste der Fleissigsten” (cea mai silitoare dintre silitori).

Presa vremii (publicaţia Minerva şi alte ziare ale acelor vremi) au consemnat evenimentul: „Elisa Leonida, prima femeie inginer din ţara noastră şi din Germania”, „O compatrioată a noastră, domnişoara Elisa Leonida, în loc să studieze Literele sau Medicina, sau, mai rău, Dreptul, a studiat ingineria la Berlin”, „În inginerie viitorul femeilor e mare, d-ra Leonida a trecut cu deosebit succes examenul final, obţinând diploma de inginer”. În 1912 a absolvit cu calificativul “bine”, spre admiraţia decanului, şi a devenit oficial prima femeie inginer din lume, cu specializarea chimie.

După absolvire, în timpul primului război mondial, a condus un spital de campanie în apropiere de Mărăşeşti. Pentru munca sa a primit mai multe premii. În acest timp s-a întâlnit cu chimistul Constantin Zamfirescu, fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu. S-au căsătorit în timpul războiului.

Mai târziu, a devenit şefa laboratoarelor Institutului Geologic din România şi, în acelaşi timp, a lucrat ca profesor de fizică şi chimie la Şcoala de Fete "Pitar Moş" şi la Şcoala de Electrotehnică şi Mecanică.

Zamfirescu a fost, de asemenea, prima femeie membră a Asociaţiei Generale a Inginerilor din România (AGIR) şi a făcut parte din Asociaţia Internaţională a Femeilor Universitare. A lucrat până la vârsta de 75 de ani şi a murit la 25 noiembrie 1973 la Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură