Elita militară a coaliţiei internaţionale împotriva SI îşi discută strategia la Washington

(photos.com)

Elita militară a ţărilor din coaliţia internaţională condusă de Statele Unite ale Americii împotriva grupării Statul Islamic (SI) se reuneşte marţi la Washington, într-un context marcat de îngrijorări legate de strategia de combatere a jihadiştilor care câştigă teren în Siria şi în Irak, relatează France Presse.

Alături de cei mai importanţi ofiţeri americani, omologii lor din 21 de ţări, printre care mai mulţi şefi de stat major, sunt aşteptaţi pentru o reuniune excepţională la baza aeriană Andrews (Maryland, est) în apropiere de capitala federală, în prezenţa preşedintelui Barack Obama, potrivit Casei Albe.

Reprezentanţii guvernelor vizate (Germania, Arabia Saudită, Australia, Bahrein, Belgia, Canada, Danemarca, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Spania, Statele Unite ale Americii, Franţa, Irak, Italia, Iordania, Kuweit, Liban, Noua Zeelandă, Olanda, Qatar, Marea Britanie, Turcia), 'vor discuta despre eforturile coaliţiei în campania actuală împotriva SI', a afirmat preşedinţia americană, fără a preciza agenda discuţiilor şi cu atât mai puţin ceea ce ar putea fi decis.

Însă, după cum remarcă AFP, este fără îndoială cea mai importantă reuniune de la formarea în septembrie a unei alianţe internaţionale împotriva jihadiştilor. Aceasta va fi prezidată de şeful Statului Major interarme american, generalul Martin Dempsey, şi de comandantul pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, generalul Lloyd Austin.

Ei îi vor primi pe partenerii lor europeni şi arabi, printre care şeful Statului Major francez interarme, generalul Pierre de Villiers, omologul său iordanian, generalul Mashal Mohammad al-Zaben, generalul Erdal Ozturk, şef de operaţiuni al Statului Major al armatei turce, sau comandantul suprem al forţelor armate spaniole, amiralul Fernando Garcia Sanchez, al cărui guvern tocmai a aprobat trimiterea a 300 de soldaţi în Irak pentru formarea trupelor locale.

Ţările din Golf care joacă un rol activ în atacurile militare (Bahrein, Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite), dar şi Germania, Danemarca şi Austria vor fi la rândul lor reprezentate la un nivel foarte ridicat.

Dar la două luni de la începutul acestor bombardamente împotriva bastioanelor SI în Irak şi la aproape trei săptămâni de la bombardamentele din Siria, Washingtonul rămâne foarte discret cu privire la mizele reuniunii: cei 22 de participanţi 'vor discuta despre o viziune comună, despre provocările şi viitorul campaniei împotriva SI', a explicat un purtător de cuvânt al generalului Dempsey, colonelul Edward Thomas.

Totodată, un diplomat al Departamentului de Stat a avertizat că lumea nu ar trebui să se aştepte la 'anunţuri' la capătul acestei reuniuni. Puţin mai deschis, purtătorul de cuvânt al Statului Major francez, colonelul Gilles Jaron, a mărturisit că Parisul intenţionează să 'participe la elaborarea unui plan de acţiune comun cu rază regională' şi 'la trasarea liniilor mari strategice' împotriva grupării islamiste.