Elon Musk loveşte fundaţia Soros: Pare că nu vrea altceva decât distrugerea civilizaţiei occidentale

Elon Musk, miliardarul proprietar al platformei de socializare X
Elon Musk, miliardarul proprietar al platformei de socializare X (Youtube - screenshot)

Elon Musk a acuzat fundaţia lui George Soros că vrea să distrugă civilizaţia occidentală, afirmaţia venind în contextul în care magnatul din domeniul tehnologiei se pregătea să se întâlnească în California cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, informează The Guardian.

Musk a făcut acest comentariu ca răspuns la o postare a unui utilizator care a distribuit imagini cu migranţi care sosesc pe insula italiană Lampedusa din nordul Africii şi făcea referire la o "invazie condusă de George Soros" în Europa.

"Organizaţia Soros pare să nu dorească nimic mai puţin decât distrugerea civilizaţiei occidentale", a scris proprietarul reţelei X.

Soros, un om de afaceri şi filantrop maghiar-american, a fost subiectul mai multor teorii ale conspiraţiei antisemite. Fundaţia sa Open Society Foundations sprijină grupurile societăţii civile, inclusiv unele care lucrează pe probleme ce afectează siguranţa şi bunăstarea migranţilor, refugiaţilor şi solicitanţilor de azil, dar a fost deseori subiectul unor critici puternice.

Musk a fost acuzat de grupuri pentru drepturile civile că amplifică antisemitismul pe platforma sa - lucru pe care acesta îl neagă. El s-a întâlnit luni cu Netanyahu pentru discuţii despre care ambii bărbaţi au declarat că se concentrează pe tehnologia inteligenţei artificiale, şi nu pe Liga Anti-Defăimare (ADL), cu care Musk este în conflict din cauza antisemitismului pe X.

Cu toate acestea, Washington Post a relatat săptămâna trecută că întâlnirea a fost cel mai recent pas dintr-o campanie a prietenilor şi aliaţilor evrei ai lui Musk pentru a stăvili criticile tot mai mari legate de creşterea discursului antisemit pe X.

Musk a ameninţat că va da în judecată ADL, un grup pentru drepturile civile cu sediul în SUA care militează împotriva antisemitismului şi a intoleranţei, şi a acuzat-o că încearcă să "ucidă" platforma "acuzând-o în mod fals pe ea şi pe mine că suntem antisemiţi".

Grupurile pentru drepturile civile, inclusiv Center for Countering Digital Hate şi ADL, au publicat constatări potrivit cărora volumul discursurilor de ură pe X a crescut sub conducerea lui Musk.