Elon Musk se confruntă cu scepticii în timp ce Tesla se pregăteşte să prezinte robotul "Optimus"

Optimus, robotul humanoid produs de Tesla
Optimus, robotul humanoid produs de Tesla (Captură ecran)

Cu patru ani în urmă, directorul executiv al Tesla, Elon Musk, a acuzat dependenţa excesivă de roboţii din fabrică pentru că a trimis producătorul de automobile electrice în "iadul producţiei", spunând că oamenii sunt mai buni la anumite sarcini.

Dar vremurile se schimbă, nu-i aşa?

Potrivit Reuters, acum, compania texană a lui Musk are planuri ambiţioase de a lansa mii de roboţi umanoizi, cunoscuţi sub numele de Tesla Bot sau Optimus, în cadrul fabricilor sale, extinzându-se în cele din urmă la milioane în întreaga lume, potrivit anunţurilor de angajare. În cadrul companiei se creează rumoare, deoarece Tesla organizează mai multe întâlniri interne pe tema roboţilor, a declarat o persoană familiarizată cu acest subiect.

Pe termen mai lung, Musk a declarat în cadrul unei conferinţe TED Talk că roboţii ar putea fi folosiţi în case, pregătind cina, tunsul gazonului şi îngrijirea persoanelor în vârstă şi chiar devenind un "amic" sau un partener sexual.

Afacerea cu roboţi ar putea depăşi, în cele din urmă, veniturile din automobilele Tesla, potrivit lui Musk, care promovează acum o viziune pentru companie care merge mult mai departe de fabricarea de vehicule electrice cu conducere autonomă.

În cadrul "Zilei AI" din 30 septembrie, Tesla va dezvălui un prototip din proiectul său Optimus, o aluzie la puternicul şi binevoitorul lider al Autoboţilor din seria Transformers. Producţia ar putea începe anul viitor, a declarat Musk.

Tesla se confruntă cu scepticismul că poate demonstra progrese tehnologice care să justifice cheltuielile pentru roboţi "de uz general" în fabrici, case şi în alte locuri, potrivit experţilor în robotică, investitorilor şi analiştilor intervievaţi de Reuters.

Tesla foloseşte deja sute de roboţi concepuţi pentru sarcini specifice pentru producţia maşinilor sale.

Roboţii umanoizi sunt dezvoltaţi de zeci de ani de Honda Motor Co şi de unitatea Boston Dynamics a Hyundai Motor Co. La fel ca maşinile care se conduc singure, roboţii au probleme cu situaţiile imprevizibile.

"Cu maşinile care se conduc singure nu s-a dovedit a fi chiar atât de uşor pe cât se credea. Şi la fel se întâmplă şi cu roboţii umanoizi, într-o oarecare măsură. Dacă se întâmplă ceva neaşteptat, a fi flexibil şi robust la acest tip de schimbări este foarte dificil", a declarat pentru Reuters Shaun Azimi, liderul echipei de robotică dexteră a NASA, Shaun Azimi.

La un eveniment "Autonomy" din 2019, Musk a promis 1 milion de robotaxi până în 2020, dar încă nu a livrat o astfel de maşină.

Roboţii lui Musk ar putea fi capabili să demonstreze capacităţile de bază la eveniment, dar le va fi greu să impresioneze aşteptările publicului cu privire la roboţi la fel de capabili ca şi oamenii, spun experţii.

Pentru a reuşi, Tesla va trebui să arate roboţi care fac acţiuni multiple, fără scenariu, a declarat Nancy Cooke, profesor de inginerie a sistemelor umane la Universitatea de Stat din Arizona. O astfel de dovadă ar putea oferi un impuls acţiunilor Tesla, care au scăzut cu 25% faţă de vârful din 2021.

"Dacă face doar ca robotul să se plimbe, sau să danseze, acest lucru a fost deja făcut. Nu este atât de impresionant", a spus Cooke.

Tesla nu a răspuns solicitării Reuters de a face comentarii, dar Musk a dovedit în trecut că scepticii s-au înşelat, demarând piaţa automobilelor electrice şi construind o companie de rachete, SpaceX, deşi unele lansări de produse au fost întârziate.

Expertiză internă

Iniţial, Optimus va efectua lucrări plictisitoare sau periculoase, inclusiv mutarea pieselor în fabricile sale, potrivit lui Musk.

Musk a recunoscut că roboţii umanoizi nu au suficientă inteligenţă pentru a naviga în lumea reală fără a fi instruiţi în mod explicit, dar afirmă că Tesla poate profita de expertiza sa în domeniul inteligenţei artificiale şi al componentelor cheie pentru a dezvolta şi produce roboţi umanoizi inteligenţi, dar mai puţin costisitori, la scară largă.

Luni, el a scris pe Twitter că echipa sa Autopilot lucrează şi la robotul Optimus, atunci când a fost întrebat despre remedierile la ceea ce numeşte Full Self-Driving beta - o versiune de testare a noului său software de conducere automată.

Tesla este în plină campanie de angajare de persoane care să lucreze la roboţii umanoizi bipezi, cu aproximativ 20 de anunţuri de angajare pe "Tesla Bot", inclusiv locuri de muncă pentru proiectarea unor piese cheie ale robotului, cum ar fi aşa-numiţii "actuatori".

Tesla are peste 2 milioane de vehicule în circulaţie.

Jonathan Hurst, directorul de tehnologie de la Agility Robotics, o firmă de roboţi umanoizi fondată în 2015, a declarat că tehnologia "începe chiar acum să dea roade".

"Cu siguranţă, o măsură importantă a succesului este dacă fac bani de pe urma ei", a declarat el, referindu-se la eforturile Tesla în domeniul roboţilor umanoizi.

Ajutor uman?

Analiştii văd mai mult spectacol decât produs.

"Totul face parte din distragerea atenţiei oamenilor şi din oferirea următorului obiect strălucitor după care să alerge", a declarat analistul Guidehouse Insights, Sam Abuelsamid.

"Investitorii nu sunt entuziasmaţi de Optimus. Este doar o mică probabilitate ca acesta să funcţioneze la scară largă", a declarat Gene Munster, managing partner la firma de capital de risc Loup Ventures, care deţine acţiuni Tesla, infinit mai greu decât maşinile care se conduc singure", a spus el.

Şi apoi există propria experienţă a lui Musk cu roboţii din fabrică.

În timpul producţiei infernale din 2018, Musk a remarcat în mod special problemele "fluff bot", un robot de asamblare care nu a reuşit să îndeplinească sarcini simple pe care le pot face mâinile umane.

Potrivit acestuia, costul pentru ca tehnicienii să întreţină robotul complicat a depăşit cu mult pe cel al angajării unei persoane care să facă asamblarea.

Robotul "fluff" este "un exemplu amuzant, dar ne arată că independenţa nu se generează prea bine, iar manipularea materialelor moi şi pufoase, care nu sunt la fel de previzibile ca o piesă rigidă, a cauzat o problemă uriaşă", a declarat Aaron Johnson, profesor de inginerie mecanică la Universitatea Carnegie Mellon.

"Mâinile umane sunt mult mai bune la acest lucru", a spus Musk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură