Elon Musk va anula interdicţia impusă lui Trump de Twitter: "A fost o decizie extrem de prostească"

Elon Musk
Elon Musk (Andrew Harrer / Bloomberg / Getty Images)

Elon Musk a anunţat că va anula interdicţia impusă de Twitter fostului preşedinte Donald Trump, exprimându-şi astfel pentru prima dată poziţia faţă de una dintre cele mai importante decizii care îl aşteaptă la site-ul de socializare pe care îl achiziţionează, informează The Washington Post.

"Cred că nu a fost corect să îl interzică pe Donald Trump. Cred că a fost o greşeală. A îndepărtat o mare parte din populaţia ţării şi în cele din urmă tot nu l-a adus la tăcere pe Donald Trump", a declarat Musk la un eveniment organizat marţi de Financial Times.

Interdicţia, a adăugat el, "a fost o decizie proastă din punct de vedere moral, ca să fiu clar, şi extrem de prostească".

Invocând "riscul de a incita şi mai mult la violenţă", Twitter interzisese contul lui Trump la scurt timp după ce o mulţime de susţinători ai preşedintelui american ar fi luat cu asalt Capitoliul american, la 6 ianuarie 2021.

Musk - unul dintre cei mai prolifici utilizatori ai Twitter, cu peste 90 de milioane de urmăritori - a fost de acord să cumpere compania de social media pentru aproximativ 44 de miliarde de dolari, susţinând că site-ul ar trebui să găzduiască libertatea de exprimare neîngrădită şi să funcţioneze ca o "piaţă a oraşului de facto". El a criticat pe larg deciziile de moderare a conţinutului Twitter, susţinând că interdicţiile permanente ale companiei pentru conturile care încalcă regulile ar fi trebuit să fie eliminări temporare, pentru a nu le suprima utilizarea site-ului pe termen lung.

Decizia lui Musk de a-l re-branşa pe Trump nu numai că ar anula una dintre cele mai semnificative şi mai larg dezbătute decizii corporative din domeniul tehnologiei americane, dar i-ar putea înmâna fostului preşedinte un "megafon" pe care l-a folosit ani de zile pentru a capta atenţia lumii într-un moment în care îşi stimulează aliaţii în timpul alegerilor de la mijlocul mandatului din 2022 şi se pregăteşte pentru o aşteptată candidatură la preşedinţie în 2024.

Twitter a refuzat să comenteze.

Musk a recunoscut, marţi, că acordul cu Twitter nu a fost încă finalizat şi că mai sunt probleme de rezolvat. Dar chiar dacă va achiziţiona compania, nu este clar dacă Trump s-ar alătura platformei.

Fostul preşedinte nu intenţionează să facă acest lucru şi nu a vorbit cu Musk, deşi este de acord cu rezumatul episodului făcut de Musk, a declarat marţi un consilier al lui Trump, care a vorbit sub protecţia anonimatului, deoarece nu era autorizat să discute despre acest subiect.

Consilierii lui Trump au fost îngrijoraţi că, dacă se va reîntoarce la Twitter, va scădea instantaneu valoarea clonei Twitter lansate recent de compania sa, Truth Social, care s-a luptat să câştige o audienţă şi care contează pe Trump ca fiind cea mai mare atracţie a sa.

Dar Trump are doar aproximativ 2 milioane de urmăritori pe Truth Social - o mică parte din cei 88 de milioane de urmăritori pe Twitter pe care i-a pierdut - şi şi-a exprimat supărarea că mesajele sale nu mai primesc la fel de multă atenţie ca înainte, au declarat consilierii săi pentru The Washington Post. Consilierii lui Trump încă tipăresc tweet-uri de la politicieni şi jurnalişti notabili pentru ca acesta să le citească, iar el încă vede în acest mod o modalitate rapidă şi incisivă de a ajunge la mass-media şi la publicul larg.

"Îi plăcea Twitter-ul. Nu lăsaţi pe nimeni să vă spună altceva", a declarat luna trecută un consilier al lui Trump pentru The Post.

Trump a fost cândva un utilizator hiperactiv pe Twitter, postând în medie de 58 de ori pe zi în timpul primei sale destituiri, iar în timpul campaniei şi al preşedinţiei a folosit tweet-urile cu mare efect pentru a-şi antrena susţinătorii şi a domina dezbaterea politică.

Musk, care este director general al producătorului de automobile electrice Tesla şi al companiei de rachete SpaceX, a început să investească în Twitter în acest an şi o mare parte din luna martie a opinat despre necesitatea unui forum deschis - mai puţin restricţionat de moderare - pe reţelele sociale, întrebându-se la un moment dat dacă este nevoie de o nouă platformă. În aprilie, când investiţia lui Musk a devenit publică, interesul său pentru Twitter a devenit clar.

El a profitat de importanţa platformei pentru democraţie şi dezbaterea globală şi a criticat ceea ce a descris ca fiind o prejudecată de stânga în deciziile de moderare. Twitter a replicat că eforturile sale au avut ca scop minimizarea prejudiciilor şi îmbunătăţirea experienţei utilizatorilor prin limitarea expunerii la discursuri de ură şi hărţuire.

Ce dezvăluie istoricul lui Elon Musk, pe Twitter, despre motivul pentru care doreşte să cumpere compania Twitter, oferind 44 de miliarde de dolari pe 25 aprilie. De ce a vrut el să cumpere gigantul social media?

Musk a declarat că demersul lui Trump pentru Truth Social a fost o dovadă a eşecului politicii companiei de interdicţie permanentă, care, în opinia sa, ar putea duce la o polarizare şi mai mare a dezbaterilor, iar el a susţinut că interdicţiile ar trebui rezervate pentru cei care încalcă cel mai flagrant regulile, inclusiv de roboţi şi conturi escroci.

"Acest lucru ar putea sfârşi prin a fi cu siguranţă mai rău decât a avea un singur forum unde toată lumea poate dezbate", a spus Musk. Când a fost întrebat dacă comportamentul lui Trump merită o acţiune, Musk a spus că, în general, "o suspendare temporară este adecvată, dar nu o interdicţie permanentă".

"Interzicerea lui Trump de pe Twitter nu a pus capăt vocii lui Trump - o va amplifica [...]. Acesta este motivul pentru care este greşit din punct de vedere moral şi de-a dreptul stupid", a declarat Musk.

Dar afirmaţia lui Musk nu corespunde realităţii impactului interdicţiei de pe Twitter. Discuţiile online despre Trump au scăzut de fapt după ce accesul preşedintelui american pe platformă a fost interzis, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, potrivit datelor furnizate de firmele de analiză online BuzzSumo şi Zignal Labs.

Trump a fost interzis chiar înainte de a pleca de la Casa Albă, ceea ce i-a limitat capacitatea de a influenţa evenimentele curente. Dar prima sa încercare de a-şi egala audienţa online după interdicţia de pe Twitter - un blog pe care l-a numit "From the Desk of Donald J. Trump" - a fost atât de nepopular, încât acesta le-a ordonat consilierilor săi să îl închidă după 29 de zile.

Trump i-a îndemnat pe oameni să folosească Truth Social, pe care a început să posteze activ în ultima săptămână, distribuind peste 50 de "adevăruri" şi "retrăiri" - denumirile site-ului pentru tweet-uri şi retweet-uri. Dar angajamentul său acolo este încă mic în comparaţie cu prezenţa sa pierdută pe Twitter, unde multe dintre postările sale au primit adesea sute de mii de like-uri, repostări şi răspunsuri.

Argumentul lui Musk, potrivit căruia Trump a fost nedreptăţit de regulile Twitter, s-a aliniat cu susţinătorii lui Trump şi cu unii susţinători ai libertăţii de exprimare, care spun că firma de tehnologie a cenzurat în mod nedrept un lider politic şi a contrazis misiunea ei de a sprijini libera exprimare.

Jameel Jaffer, directorul Institutului Knight First Amendment de la Universitatea Columbia, a scris marţi pe Twitter: "Este cel mai bine pentru democraţia noastră dacă platformele de social media precum Twitter joacă un rol cât mai mic posibil în deciziile de limitare a discursului politic acceptabil".

Co-fondatorul Twitter, Jack Dorsey, a fost de aceeşi părere, scriind pe Twitter: "Interdicţiile permanente ale persoanelor sunt greşite din punct de vedere al direcţiei". În ianuarie anul trecut, el susţinuse însă contrariul, spunând că interdicţia a fost "decizia corectă pentru Twitter" într-o "circumstanţă extraordinară şi de nesusţinut" care a forţat compania să se concentreze pe reducerea ameninţării reale a "daunelor offline".

Susţinătorii interdicţiei afirmă că societatea este pe deplin îndreptăţită să elimine postările sau conturile care incită la violenţă, promovează hărţuirea sau răspândesc minciuni şi că nimeni, indiferent de influenţa sa politică, nu ar trebui să fie mai presus de lege.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură