Elveţia semnează cererea de aderare la proiectul european Sky Shield

(Sean Gallup / Getty Images)
Redacţia
10.07.2024

Pe fondul îngrijorărilor crescute cu privire la securitate, generate de invazia rusă din Ucraina, Elveţia, ţară neutră, a depus o cerere de aderare la sistemul de apărare aeriană al Iniţiativei Scutul Cerului European (European Sky Shield Initiative/ESSI), informează Reuters.

Programul, lansat de Germania în 2022, a fost susţinut în principal, dar nu exclusiv, de membrii NATO.

Şeful armamentului naţional elveţian, Urs Loher, a semnat luni o cerere de aderare, a declarat marţi guvernul elveţian.

Iniţiativa vizează reducerea costurilor pentru ţările participante prin coordonarea achiziţiilor de sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă, cum ar fi sistemul de rachete Patriot. De asemenea, vizează să permită cooperarea în materie de formare, întreţinere şi logistică.

Context

Conflictul din Ucraina a dus la intensificarea apelurilor ca Elveţia să îşi modernizeze şi să cheltuiască mai mult pentru forţele sale armate, precum şi să condamne sincer acţiunile Rusiei.

Statele membre ESSI, care includ, de asemenea, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Ungaria, Letonia şi Lituania, îşi pot exprima acum opiniile cu privire la cererea Elveţiei.

În urma consultărilor, statele membre au la dispoziţie două luni pentru a-şi da acordul sau pentru a-şi exprima rezervele cu privire la aderarea Elveţiei la program, a declarat guvernul.

Elveţia a anunţat în aprilie că se va alătura ESSI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor