Endgame în Venezuela: protestele împotriva guvernului marxist se lasă cu victime

Tensiunile continuă să se intensifice în Venezuela în condiţiile în care preşedintele ţării a fost lovit cu diverse obiecte în timpul unui miting pro-guvernamental, ir criza economică din ţară a provocat o scădere constantă a popularităţii preşedintelui Maduro.
Ciocniri între manifestanţi anti-guvern şi poliţie în Caracas,  Venezuela, 10 aprilie 2017.
Ciocniri între manifestanţi anti-guvern şi poliţie în Caracas, Venezuela, 10 aprilie 2017. (Captură Foto)

În contextul în care protestele împotriva preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro s-au intensificat miercuri în zonele sărace ale ţării sud-americane, numărul victimelor ultimei săptămâni a crescut la patru după ce serviciul procuraturii de stat a confirmat că două decese s-au înregistrat în cursul zilei de marţi.

Potrivit declaraţiilor procurorilor, un tânăr a murit marţi noaptea în oraşul vestic Barquisimetro. Politicianul din opoziţie Alfonso Marquina a declarat pe Twitter că băiatul a fost împuşcat în abdomen, adăugând că numele său este Brayan Principal.

Marquina a învinuit susţinătorii guvernului pentru moartea băiatului care avea doar 14 ani, deşi procurorii de stat au precizat că băiatul avea 13 ani.

Procurorii au confirmat, de asemenea, moartea unui bărbat de 36 de ani în acelaşi oraş.

Astfel, cele două decese confirmate dublează numărul total al victimelor ultimei săptămâni. Doi studenţi de 19 ani au fost deja ucişi în timpul tulburărilor permanente, unul în 6 aprilie şi altul în 11 aprilie.

Confirmarea ultimelor două decese a avut loc la câteva ore după ce preşedintele Maduro aparent a fost lovit de diverse obiecte aruncate marţi de opozanţi ai săi.

Incidentul a avut loc în San Felix, statul estic Bolivar, în timpul unui miting pro-guvernamental. După miting, Maduro s-a plimbat prin mulţimea de susţinători într-un automobil decapotabil, în cadrul unei parade militare. La un moment dat, Maduro a fost lovit de diverse obiecte aruncate din mulţime. Preşedintele a fost înconjurat de agenţii de securitate iar televiziunea de stat, care transmitea în direct mitingul, a întrerupt transmisia din cauza scenelor haotice.

Martorii susţin că unele persoane prezente la paradă au aruncat cu ouă şi pietre înspre preşedinte, dar Maduro nu părea să fi fost rănit. Presa locală a relatat că au fost arestate 5 persoane.

Oamenii din cartierele sărace au fost consideraţi de mult timp principala forţă de suport a liderilor socialişti ai Venezuelei. Totuşi, după mitingul pro-guvernamental, sute de tineri au incendiat coşuri de gunoi şi s-au ciocnit cu poliţia în mahalalele capitalei Caracas şi ale altor oraşe din ţară.

“Venezuelenii te urăsc oriunde ai merge”, a transmis liderul opoziţiei Henrique Capriles un mesaj pe Twitter preşedintelui Maduro, ca răspuns la evenimentele de marţi.

Potestele stradale care au loc recent sunt cele mai mari acţiuni de acest gen văzute în Venezuela din 2014. În acel an, protestele au provocat zeci de morţi, iar Maduro a continuat să rămână la putere. Dar, în condiţiile în care supermarketurile nu mai au alimente şi pe fondul intensificării infracţiunilor, liderii opoziţiei au făcut apel la mai multe proteste pentru a avea loc imediat alegeri anticipate.