Energia combinată a două furtuni solare va lovi Pământul sâmbătă

Furtună solară extremă, care se îndreaptă spre Pământ. 9 septembrie 2014.
Furtună solară extremă, care se îndreaptă spre Pământ. 9 septembrie 2014. (Captură.)

Experţii au anunţat că energia combinată a două erupţii solare recente va ajunge pe Pământ sâmbătă, determinând Centrul de Prognoză a Vremii Spaţiale să emită o Avertizare de Furtună Geomagnetică Puternică, a relatat Fox2now.

Aceasta nu este o prognoză meteo obişnuită. Furtunile solare se aproprie de Pământ iar umbrelele nu ne vor fi de folos. Totuşi, ar fi bine să ţineţi o lanternă şi mai multe baterii la îndemână, deoarece acest gen de furtuni pot determina căderi ale reţelei de curent.

Cercetătorii nu au putut estima în ce parte a lumii vor lovi particulele emise de Soare.

Se estimează că aceste furtuni solare vor trimite către Pământ o cantitate imensă de radiaţii. Nu vor vătăma în mod direct oamenii, dar pot afecta reţelele de electricitate, radiourile, sateliţii şi GPS-urile.

Practic, soarele este o bilă gigantă de gaz – 92,1% hidrogen şi 7,8% heliu. Deseori, astrul aruncă o explozie gigantică de radiaţii denumită ejecţie a unei mase coronale, sau CME.

CME sunt de obicei asociate cu exploziile solare, cele mai turbulente evenimente din sistemul solar. Soarele a lansat două CME în ultimele zile, acestea fiind provocate de exploziile solare. NASA susţine că a doua explozie are o intensitate de clasa X 1.6 – categoria celor mai intense.

Energia combinată a celor două CME se îndreptă spre Pământ.

Experţii în vreme spaţială nu sunt încă siguri care vor fi consecinţele acestor furtuni solare.

”Asta este o furtună solară destul de puternică şi noi pur şi simplu nu vom şti ce va face până nu ajunge aici”, a declarat meteorologul CNN, Chad Meyers.

Atmosfera Pământului îi protejează de obicei pe oameni. Totuşi, furtunile solare pot întrerupe electricitatea, interfera cu sistemele GPS şi comunicaţiile radio – inclusiv ale avioanelor comerciale – şi pot vătăma sateliţi.

Pe 13 martie 1989, o furtună solară a doborât întreaga reţea de electricitate din provincia Quebec timp de 12 ore. Reţelele de electricitate ale Statelor Unite au fost şi ele afectate, dar n-au fost scoase din funcţiune. NASA susţine că sateliţii au fost scăpaţi de sub control în timpul furtunii solare ce a afectat Quebecul. Capsula Space Discovery se afla pe orbită la acel moment şi a avut o problemă misterioasă la senzori, care a dispărut după trecerea furtunii, a susţinut NASA.