Epidemia violenţei împotriva femeilor este globală



Epidemia violenţei împotriva femeilor este globală, susţine Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Epidemia violenţei împotriva femeilor este globală, susţine Organizaţia Mondială a Sănătăţii. (Adek Berry / AFP / Getty Images)

GENEVA – Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spune că violenţa fizică şi sexuală împotriva femeilor a atins proporţii epidemice, afectând peste o treime din toate femeile lumii.

Studiul a descoperit că o femeie din trei la nivel global va experimenta violenţă fizică sau sexuală cândva în timpul vieţii ei din partea cuiva cunoscut ei – un soţ, iubit, membru al familiei sau prieten.

Raportul spune că femeile de toate vârstele, tinere şi în vârstă, sunt supuse acestei violenţe. OMS spune că violenţa împotriva femeilor este răspândită şi atotpătrunzătoare, intersectând diferite regiuni şi toate nivelurile de venit ale societăţii. Datele fac parte dintr-un raport prezentat recent în Geneva.

Într-o analiză a statisticilor internaţionale privind omorurile, studiul a descoperit că un soţ sau un partener apropiat este responsabil de 38% din femeile omorâte la nivel global.

Claudia Garcia-Moreno, specialist principal la OMS în cadrul Departamentului pentru Sex, Drepturi de Reproducere, Sănătate Sexuală şi Adolescenţă şi unul dintre autorii raportului, spune că violenţa fizică şi sexuală împotriva femeilor afectează mult sănătatea femeilor. Ea spune că 42% dintre femeile bătute de partenerii lor suferă leziuni.

“Femeile care au experimentat violenţă fizică şi sexuală au fost de două ori mai probabile să fie deprimate sau să aibă probleme cu alcoolul comparativ cu femeile care nu au trecut prin aşa ceva. De asemenea, femeile victime erau de două ori mai probabile să facă un avort; aproape de două ori mai probabile să aibă o infecţie transmisă pe cale sexuală şi în unele regiuni să fie afectate de HIV. Şi, ele sunt de asemenea mai probabile să aibă copii cu greutate redusă la naştere”, a spus Garcia-Moreno.

Acesta este primul studiu sistematic al datelor globale privind răspândirea violenţei împotriva femeilor atât din partea partenerilor intimi cât şi a non-partenerilor. OMS, în parteneriat cu Facultatea din Londra pentru Igienă şi Medicină Tropicală şi Consiliul Sud-African pentru Cercetare Medicală, au colectat date din 81 de ţări în 2010.

Studiul a descoperit că cele mai afectate regiuni ale lumii sunt Asia de Sud-Est, regiunea est-mediteraneană şi Africa, unde ratele violenţei împotriva femeilor comise de un partener intim sunt de aproximativ 37%. Pentru violenţa sexuală combinată din partea partenerului intim şi non-partenerului, datele arată că Africa, cu 45,6%, are cea mai gravă situaţie, fiind urmată de Asia de Sud-Est cu 40,2%.

Dar raportul risipeşte noţiunea că violenţa este o problemă doar în ţările aflate în curs de dezvoltare. Acesta arată că 32,7% din violenţa fizică şi sexuală împotriva femeilor are loc în ţările cu venituri mari.

Opţiuni de intervenţie

Pe lângă a răspunde femeilor care sunt afectate, Garcia-Moreno spune că sunt necesare măsuri pentru ca problema să nu mai aibă loc în primul rând. Ea accentuează trei zone de intervenţie.

“Una este prevenirea abuzurilor împotriva copiiilor. Noi ştim că atunci când copiii sunt abuzaţi sau când văd cum părinţii lor îşi fac rău reciproc ei sunt mult mai probabili să ajungă într-o relaţie abuzivă fie ca făptaş fie ca victimă. A doua zonă este împuternicirea femeilor. Noi ştim că accesul la educaţie secundară oferă protecţie… accesul la slujbe, la angajare şi la alte oportunităţi economice. A treia zonă de intervenţie în termeni ai prevenirii [violenţei] este problema normelor sociale. Există multe ţări în care această formă de violenţă este văzută ca fiind acceptabilă”, a spus Garcia-Moreno.

OMS notează că discutarea despre violenţa împotriva femeilor este interzisă în multe ţări şi abuzurile continuă astfel. Organizaţia spune că conştientizarea şi discutarea deschisă a problemei este cheia pentru prevenirea acestor atrocităţi.

Noile instrucţiuni ale OMS subliniază importanţa pregătirii tuturor nivelurilor de lucrători în domeniul sănătăţii pentru a recunoaşte când o femeie ar putea fi expusă riscului de violenţă din partea partenerului şi pentru a şti când să abordeze problema.

OMS mai spune că adoptarea şi implementarea unor legi mai bune reprezintă o măsură necesară reducerii acestui tip de violenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe